Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης
Ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Πόλης, το οποίο θεμελιώθηκε το 1885 στεγάζει τη Σχολή του Γαλατά. Το 1903 ξεκίνησε να λειτουργεί ως ιδιωτικό σχολείο, και μάλιστα αρρένων, ενώ από το 1935 και μετά άρχισε να λειτουργεί ως μικτό εξατάξιο σχολείο. Το 1968 μετονομάζεται σε Karaköy Rum İlkokulu, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με δέκα δασκάλους και 230 μαθητές στα θρανία του, εκ των οποίων 122 ήταν αγόρια και 108 κορίτσια. Το 1970 ο αριθμός των μαθητών αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Από το 1985 και για μια δεκαετία θα παραμείνει χωρίς μαθητές. Το 1997, το σχολείο αρχίζει να ανακαινίζεται εσωτερικά και επαναλειτουργεί το νηπιαγωγείο.
Το 2012, μετά από μακροχρόνιους αγώνες με το Τουρκικό Δημόσιο, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής Γαλατά Μαίρη Κομοροσάνο και ο Λάκης Βίγκας, ως εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων, παρέλαβαν επίσημα από το Υποθηκοφυλακείο της Πόλης τον τίτλο ιδιοκτησίας του σχολείου Είναι η πρώτη απόφαση που υλοποιείται ουσιαστικά από το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων βάσει του νέου νόμου περί επιστροφής της ακίνητης περιουσίας των μειονοτικών ιδρυμάτων. Η επιστροφή του ιστορικού σχολείου του Γαλατά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα είναι σπουδαίο γεγονός και το όραμα της Μαίρης Κομοροσάνο και του Διοικητικού της Σχολής για την ίδρυση ενός πολιτιστικού κέντρου της Ρωμιοσύνης στην Πόλη αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Σήμερα, το σχολείο βρίσκεται σε μία γενικότερη διαδικασία ανακαίνισης ώστε να αναδειχθεί και πάλι η ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια του εξαώροφου κτηρίου. Η πρόσοψη του κτηρίου είχε παρουσιάσει έντονα σημάδια φθοράς και μεγάλη επικινδυνότητα λόγω πτώσης επιχρισμάτων και άλλων διακοσμητικών στοιχείων. Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως θα έχουν ήδη παρατηρήσει όσοι έχουν περάσει από εκεί.
Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική είναι η εθελοντική συμβολή Τούρκων ειδικών όπως του γνωστού αρχιτέκτονα Korhan Gümüş, και επίσης της αρχιτεκτονικής εταιρίας του κ. Murat Tabanlıoğlu. Το Δ.Σ. και όλη η κοινότητα τούς ευγνωμονεί και τους ευχαριστεί θερμά. Επίσης, θεωρούν καθήκον τους να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο Beyoğlu κ. Ahmet Misbah και τον Τεχνικό Διευθυντή του Kudep κ. İlhan Turan, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους.
Καθημερινά κατάλληλα συνεργεία επαγγελματιών πλένουν με ειδικές μικροαμμοβολές την πρόσοψη, όπου χρειάζεται συμπληρώνουν τσιμεντένια στοιχεία που έχει καταστρέψει το πέρασμα του χρόνου αλλά και η ρύπανση, και ενισχύουν από κάθε άποψη την εξωτερική μορφή του Σχολείου. Ένα δυναμικό face lifting είναι σε εξέλιξη, με αγάπη και σεβασμό στο ιστορικό κτήριο.
Το κόστος των εργασιών θα φτάσει τις 365000 λίρες συν το ΦΠΑ ενώ η αντικατάσταση των παραθύρων θα στοιχίσει 165000 λίρες. «Μεγάλο το κόστος που αναμφίβολα χρειάζεται την αρωγή, τόσο των ιδιωτών όσο και των εταιριών, και φυσικά κάθε Κοινοτική βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συμπληρώνει η δραστήρια πρόεδρος της Σχολής η οποία καθημερινώς επιβλέπει όλες τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη.
Το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου, βάση χρονοδιαγράμματος οι σκαλωσιές θα αποκαθηλωθούν και η γοητεία του ιστορικού κτηρίου θα αποκαλυφθεί. Εξάλλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες της Σχολής Γαλατά.