ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΥΚΑΡΟΥ

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, μια θλιβερή και αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό της Πόλης την επέτειο των ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ του 1955, μία άλλη θλιβερή και αναπάντεχη είδηση έπεσε σαν κεραυνός βυθίζοντας σε θλίψη και στενοχώρια φίλους, συγγενείς, συμμαθητές, μαθητές συνεργάτες και την Ζωγραφειώτικη οικογένεια: έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων, ο αγαπητός σε όλους ο ομογάλακτος αδελφός, φίλος, συνοδοιπόρος, συνεργάτης, ο πολυπράγμων και αεικίνητος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ένας “Αξιος Ρωμιός της Πόλης”. Γέννημα θρέμμα του προαστείου της Ανατολικής πλευράς του Βοσπόρου ΚΟΥΣΚΟΥΝΤΖΟΥΚΙ, γεννήθηκε το 1946. Γιός του Χαράλαμπου και της Παναγιώτας Βαρελοπούλου, διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας Κουσκουντζουκίου. Απόφοιτος του 1964 του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης, ήρθε μαζί με χιλιάδες εξαναγκασθέντες σε ξεριζωμό Κωνσταντινουπολίτες, την ίδια χρονιά εξαναγκασθείς και αυτός στην Αθήνα όπου σπούδασε Μαθηματικός στο Ε.Κ.Π.Α.

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Διορίσθηκε ως Μαθηματικός και δίδαξε επί 35 συνεχόμενα χρόνια σε 41 διαφορετικά Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδος. Ως εκπαιδευτικός άφησε το αποτύπωμά του από όποιο σχολείο και αν πέρασε, ήταν συγχρόνως δίκαιος, δραστήριος, προσιτός, ευγενικός και φίλος με τους μαθητές του οι οποίοι τον αγάπησαν η μάλλον τον λάτρεψαν κυριολεκτικά. Οργάνωσε πολλές σχολικές θεατρικές ομάδες, όπου αναλάμβανε την διδασκαλία και σκηνοθεσία. Συνέγραψε μάλιστα και βιβλίο με τίτλο : “Πως να οργανώσετε μια σχολική θεατρική ομάδα”. Επίσης δραστηριοποιήθηκε και στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ κλπ…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Δραστηριοποιήθηκε σε αρκετά Κωνσταντινουπολίτικα Πολιτιστικά Σωματεία με έντονη ενεργή συμμετοχή όπως την Φοιτητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, τον Σύνδεσμο εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών και τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Νήσου Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως. Στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών έδρα την Καλλιθέα, που αγαπούσε υπερβολικά, συμμετείχε ενεργά ως μέλος της θεατρικής ομάδας υπό την διδασκαλία και σκηνοθεσία του θεατράνθρωπου της Πόλης, Σπύρου Λίνα για περίπου 20 συνεχή χρόνια την περίοδο 1976 – 1997, ενώ την τελευταία οκταετία 2016 – 2023 δημιούργησε από το μηδέν τη μουσικοθεατρική ομάδα του Συλλόγου υπό την επωνυμία ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΣ με πλούσιο έργο. Ο Αντώνης ήταν ο εμψυχωτής, ο σκηνοθέτης και ο συντονιστής της ομάδας, πάντα με το γλυκό και όλο αγάπη χαμόγελο του, μάλιστα έγραφε και τα κείμενα των επιθεωρήσεων και τους στίχους από αρκετά από τα τραγούδια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους φίλους του (τον Ιωσήφ Κωνσταντινίδη, τον Μανώλη Αρσενιάδη και τον Νίκο Ατζέμογλου), αρχικός εκδότης και αρθρογράφος της μηνιαίας Κωνσταντινουπολίτικης εφημερίδας Η ΑΝΑΤΟΛΗ για πολλά χρόνια, ενώ για αρκετά χρόνια έγραφε και στην εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ σε δική του στήλη.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την δεκαετία του 1980, γύρω στα 40 του ο Αντώνης αποφάσισε, παρόλο τον φόρτο της δουλειάς του εκπαιδευτικού και τα οικογενειακά βάρη, να σπουδάσει και την ιατρική επιστήμη και ξεκίνησε ξανά φοιτητής. Διάβαζε, μελετούσε τα μαθήματα. Κατάφερε με υπερπροσπάθεια να πάρει το πτυχίο της ιατρικής και στη συνέχεια της ειδικότητας το Γενικού Ιατρού εκπληρώνοντας έτσι ένα παιδικό του όνειρο.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Επί τέσσερα χρόνια (2015 – 2018) ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ μαζί με τον αδελφικό του φίλο και συμμαθητή, Γιώργο Λεύκαρο είχαν την παραγωγή, την επιμέλεια και την παρουσίαση της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής διαρκείας μιας ώρας: Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ που μεταδίδετο διαδικτυακά από τον μοναδικό Ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμότης Πόλης, του Ανδρέα Ρομπόπουλου: ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, με ακροατές από όλο τον κόσμο και καλεσμένους διακεκριμένους Κωνσταντινουπολίτες της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και του πνεύματος, εκπαιδευτικούς, διπλωμάτες, συγγραφείς κ.ά.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σαν οικογενειάρχης ο Αντώνης Βαρελόπουλος κατάφερε μαζί με τον νεανικό του έρωτα, την σύζυγο του Μαίρη να δημιουργήσει μια οικογένεια πρότυπο με δύο αξιολογότατους γιους, τον Χαράλαμπο – Χάρη και τον Δημήτρη οι οποίοι του χάρισαν τρείς εγγονές οι οποίες υπήρξαν η μεγάλη αδυναμία του. Ο Χάρης και ο Δημήτρης παίρνουν τώρα την σκυτάλη. Από όποιο μετερίζι και αν υπηρέτησε ο Αντώνης, ήταν αεικίνητος και ανεξάντλητος σε ιδέες, ενθουσιώδης, πολυπράγμων, πραγματικός αγωνιστής που θυσιαζόταν για την επίτευξη του στόχου.
Η απώλεια του αγαπημένου μας φίλου Αντώνη αφήνει ένα μεγάλο κενό αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο Πανάγαθος θα τον κατατάξει εκεί όπου οι δίκαιοι αναπαύονται. Η οικογένεια του, οι φίλοι, οι συμμαθητές – συνεργάτες αλλά και οι μαθητές του, θα τον θυμόμαστε για την καλοσύνη του, την ευγένεια, το πηγαίο χιούμορ και το γλυκό χαμόγελό του.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΑΝΤΩΝΗ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.