Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 1944. Η μεγάλη είδηση της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής διαδίδεται παντού. Η ελληνική σημαία υψώνεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο αθηναϊκός λαός ξεχύνεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας την ελευθερία του. Για τρίτη συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944.
Η Αθήνα Ελεύθερη» γεμίζουν την πόλη.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν πολύπλευρα ένα σύνολο δράσεων για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής ως μιας μεγάλης γιορτής των κατοίκων της Αθήνας.
Μια πλειάδα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, στις οποίες συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ιστορικοί περίπατοι, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις, αλλά και ο Δρόμος Μνήμης και Τιμής από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου ως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Κεντρικό σημείο αναφοράς ένα κτίριο με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορία της Αθήνας, το Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας. Κ.Π.