Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Το περιοδικό Φάρος(Paros), συμπλήρωσε 7 χρόνια εκδοτικής κυκλοφορίας εδώ στην Πόλη. Το γεγονός εορτάστηκε μαζί με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Mıgırdiç Arzivyan υπό τον τίτλο: «Μια επταετής περιπέτεια». Η Μάιντα Σαρρή, επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου, μας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την λαμπρή πορεία του εντύπου της όλα αυτά τα χρόνια, ευχαρίστησε τον διακεκριμμένο φωτογράφο για την συμμετοχή του στην γενέθλια εκδήλωση και υποσχέθηκε ότι θα δημοσιεύει ακόμη πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το αναγνωστικό της κοινό.
Στην συντακτική ομάδα του περιοδικού Φάρος(Paros)με τον διτό τίτλο από τον πνευματικό του νονό Λάκης Βίγκα, εργάζονται Αρμένιοι, Τούρκοι αλλά και ομογενείς ενώ το περιοδικό είναι στην τουρκική γλώσσα. Η κυρία Σαρρή τονίζει σε δήλωση της ότι “Η Τουρκία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου υπάρχουν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. Η ομάδα στόχος του περιοδικού είναι όλοι όσοι παρακολουθούν την ιστορία αυτού του τόπου, την κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του και όσους εκτιμούν μια πολυ-πολιτισμική ζωή.”

Στην ερώτηση για το πως γεννήθηκε η ιδέα ενός τέτοιου περιοδικού λέει: “Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα της κοινωνίας δεν γνωρίζει τις κοινότητες με διαφορετική θρησκεία που υπάρχουν στη χώρα. Βλέπει τις μειονότητες είτε ως εχθρό ή ως άτομα που συνεχώς δημιουργούν προβλήματα. Γι’αυτό το Paros σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει στη σωστή αντίληψη των διαφορετικών ταυτοτήτων.” Συνεχίζει λέγοντας ότι οι μειονότητες τα τελευταία χρόνια δείχνουν έναν δυναμισμό σε όλους τομείς “Γνωρίζοντας καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται, και απευθυνόμενοι με εκδοτικές προσπάθειες σε ευρύ κοινό, οι μειονότητες πιστεύω ότι συμβάλλουν στον πολιτισμό μιας χώρας.” Δυναμικό παρών έδωσαν θεσμικοί φορείς από την Αρμενική , Ρωμαίικη και τις άλλες Κοινότητες της Πόλης όπου μαζί με πλήθος προσκεκλημένων θαύμασαν, στα φιλόξενα σαλόνια του Σισμανογλείου Μεγάρου, τις φωτογραφικές εικόνες με σκηνές καθημερινότητας μιας επταετούς περιπέτειας όπως χαρακτηριστικά παραπέμπει και ο τίτλος της έκθεσης, απολαμβάνοντας παράλληλα την προξενική φιλοξενία του ζεύγους Ευάγγελου Σέκερη.