Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης
Αγαπημένη και ”εύκολη” απόφαση αποτελεί για τους Τούρκους πολίτες η επιλογή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να καταγράφονται πολύ μεγάλα ποσοστά ανόδου της τουριστικής κίνησης. Η μεσαία τάξη κυρίως της Τουρκικής κοινωνίας διαλέγει οικογενειακού τύπου διακοπές με στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής μακριά από περιορισμούς και λοιπές κοινωνικές πιέσεις και κάτω από ένα οικονομικό πρίσμα.
Τις προηγούμενες ημέρες το empros.net έγραφε ότι στη Λέσβο έφθασαν 6.315 Τούρκοι τουρίστες τον Ιούνιο με αύξηση 88%. Όμως το πιο εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης των αφίξεων καταγράφηκε στη Σάμο, συγκεκριμένα το ποσοστό αύξησης ανήλθε στο 217% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Στη Χίο οι αφίξεις ανήλθαν στις 9.824 τον Ιούνιο και είναι αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 93%.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 55.447 Τούρκοι τουρίστες. Η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει η Σάμος στην προσέλκυση Τούρκων τουριστών οφείλεται στο ότι είναι ένας σχετικά νέος προορισμός για τους κατοίκους των δυτικών ακτών της Τουρκίας, διαθέτει τρεις πύλες εισόδου και μεγάλο αριθμό εναλλακτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Επιπλέον, το νησί της Σάμου διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Τούρκους επισκέπτες που φθάνουν στο νησί κάτι που βέβαια ισχύει και για την Κω. Ο ΕΟΤ οργανώνει επισκέψεις Τούρκων δημοσιογράφων στα νησιά του βορείου Αιγαίου αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, τη Λέσβο και τη Χίο επισκέπτεται ήδη από τις 12 ως αύριο 19 του μηνός τριμελές συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου «Haber Turk» για λογαριασμό της τουριστικής εκπομπής «Airport», που είναι από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της χώρας. Στη Σάμο βρέθηκαν το τελευταίο τετραήμερο δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Sabah», όπου η μία εκ των δύο δημοσιογράφων είναι και παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber». ”Αυτά πράγματι είναι καλά νέα για τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο. Ευχάριστα νέα έχουμε και από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τη Κω και τη Ρόδο. Η αύξηση των θεωρήσεων της Αρχής μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και τον Ιούλιο. Τέλη Ιουλίου προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ δημοσιογραφική αποστολή στην όμορφη Ρόδο ” δήλωσε μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα η δραστήρια Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια.