Στην Πόλη του σήμερα υπάρχει ένας Ελληνικός πυρήνας που ξέρει να δημιουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής αισθητικής αλλά και ουσιαστικού αποτελέσματος στον κατασκευαστικό τομέα. Η αρχιτεκτονική εταιρία RMJM με 60 χρόνια διεθνή εμπειρία και 28 γραφεία ανά τον κόσμο έχει εγκατασταθεί εδώ και 5 χρόνια στην Πόλη με διευθύνοντα σύμβουλο και συνέταιρο τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο. Η εταιρία είναι ήδη γνωστή για τον σχεδιασμό του METROPOL στο Ατάσεχιρ που είναι το 8ο υψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη με εμβαδόν πάνω από 1,000,000τμ του Meridien έργο μικτής χρήσης με πολλές διεθνής βραβεύσεις και τώρα εκπλήσσει με το μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό έργο την καρδιά της Ιστικλάλ και δίπλα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο. Το μισό οικοδομικό τετράγωνο με πρόσωπο το Circle dOrient στην Μεγάλη του Πέραν οδό ενωποιήθηκε, ανακαινίστηκε και παραδόθηκε στο κοινό με την ονομασία Grand Pera. Το διάσημο σινεμά ΕΜΕΚ μεταφέρθηκε στην κυριολεξία κομμάτι κομμάτι από το υπόγειο στον 5ο όροφο , οι όψεις ανακαινίστηκαν και το μουσείο Madame Tussaud’s κατέλαβε τα 2 υπόγεια. Καινούρια καφέ , μαγαζιά αλλά και σινεμά που έλειπαν από το κέντρο φτιάχνουν το καινούριο passaje κατά τα πρότυπα της Ιστικλάλ που παραδόθηκε πριν λίγους μήνες στην Πόλη.

”Ο σχεδιασμός απαιτούσε ιδιαίτερη ευαισθησία διότι το ΕΜΕΚ ήταν βαθειά στην καρδιά των σινεφίλ και  νομίζω ότι πετύχαμε να αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν το καταστρέφουμε αλλά ίσα ίσα το αναδεικνύουμε παίρνοντάς το από το υπόγειο και βάζοντάς το στην κορφή του συγκροτήματος” μας είπε ο κ.Τσούλος.

Η ομάδα που το σχεδιάσε ήταν κατά το 80% ελληνική με βασικούς αρχιτέκτονες την Εύη Κρανά , Ρούλα Γιαννάδα και Σωτήρη Τσούλο. Το έργο έχει ήδη τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον με πρώτη αναγνώριση την τοποθέτησή του στην μικρή λίστα του World Architecture Festival στην κατηγορία ΄ παλιά και νέα ολοκληρωμένα κτήρια΄

«Το γραφείο μας έχει ακόμα Ελληνικό πυρήνα και συνεχίζουμε να δημιουργούμε στη Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό με βάση την Κωνσταντινούπολη. Έχουμε εγκατασταθεί εδώ από το 2012 και ήδη έχουμε ολοκληρώσει και παραδώσει 5 έργα μικτής χρήσεις , ανακαινίσεις και ξενοδοχεία που στο σύνολό τους υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο τμ. Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας έχει 16 αρχιτέκτονες από 5 εθνικότητες και σχεδιάζει από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μέκκα και την Αστάνα. Έχουμε καταφέρει σε συνδυασμό με τα γραφεία μας στο Ντουμπάι και σε άλλες 27 πόλεις να είμαστε πάντα στην αιχμή του δόρατος του σχεδιασμού και του concept και να μοιραζόμαστε το βάθρο με γίγαντες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Νιώθω τεράστια χαρά να μπορώ να βλέπω δικά μου σχέδια στην Πόλη » δηλώνει με υπερηφάνεια – δικαίως- ο Σωτήρης Τσούλος. Κ.Π.