Την Πέμπτη 17 Αυγούστου στο νεότευκτο αμφιθέατρο του ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του μουσικού δίσκου «Ούτε να σ’ αρνηθώ μπορώ, ούτε να σε ξεχάσω», μία έκδοση του Συλλόγου Ιμβρίων με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Ίμβρου.

Κάποια από τα κομμάτια του έργου είχαν παρουσιαστεί λίγες ώρες νωρίτερα με λιτό και συγκινητικό τρόπο στην Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια γεύματος το οποίο παρέθεσε στη γοητευτική τοποθεσία «Σπηλιά» της Ίμβρου, ο χειροθετηθείς στις 15 Αυγούστου Άρχων Δικαιοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε κ. Πάρις Ασανάκης, νυν Αντιπρόεδρος και επι σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων.

Επικεφαλής των καλλιτεχνών του μουσικού δίσκου, που περιέχει 17 σκοπούς και τραγούδια, τα οποία είναι καρσιλαμάδες, βαριά ζεϊμπέκικα, συρτοί, χασαποσέρβικα, γαμήλια «μάρς» και αστικές καντάδες. Επιμελητής του έργου είναι ο ερευνητής της μουσικής παράδοσης και μουσικός Βασίλης Κασούρας. Ακολουθεί ο βιολιστής Τιμολέων Τσακνής, που προσέφερε το μουσικό του αρχείο, ένας ζωντανός φορέας της Ιμβριώτικης μουσικής παράδοσης, ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει και να πλέκει στίχους και σκοπούς σε πείσμα των καιρών. Εξέχουσα ήταν η συμβολή του επίσης Ίμβριου Στέλιου Μπερμπέρη, Ιεροψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρεσβευτή της ποιοτικής ρεμπέτικης μουσικής στην Τουρκία. Ανεκτίμητο διαμάντι το τραγούδι «Ελενάκι» από τη φωνή του κυρ-Γιάννη Σάββα, ενός ζωντανού θρύλου της μουσικής παράδοσης του νησιού. Συμμετείχαν επίσης η Καίτη Κουλλιά στο τραγούδι, ο Γιώργος Δούσος στο κλαρίνο και την γκάϊντα, η Άννα Μακρή στην τρομπέτα, ο Βαγγέλης Πασχαλίδης στο σαντούρι και ο Βασίλης Κασούρας σε λαούτο, ούτι και τουμπί.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Στέλιος Πούλαδος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου του οποίου η καταγραφή χρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο τονίζοντας την σημασία που αυτό έχει στη διάσωση της μουσικής παράδοσης του νησιού.

Στη συνέχεια, ο εκ των συντονιστών του έργου και μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων Σπύρος Χριστοφορίδης, αναφερόμενος με συγκινητικο τρόπο στα κίνητρα που ώθησαν τη δική του γενιά –«την πρώτη γενιά που γεννήθηκε μακριά από την πατρίδα»- να αποκτήσει συνείδηση ιμβριακής ταυτότητας είπε: «Ψάξαμε την πατρίδα μέσα στις διηγήσεις των γονιών μας. […] Το πρώτο που ανακαλύψαμε ήταν η εικόνα της Παναγίας, η πίστη και ευλάβεια στον Άγιο Θεό και η έντονη αγάπη προς το νησί. Κάπου εκεί βρήκαμε μία πέτρα από τον γρανίτη του Αϊ-Δημήτρη, από την Αρασιά, το Μαδαρό, τον Άη-Θανάση, λίγη άμμο από τον Κέφαλο, το άρωμα από το θυμάρι και τον βασιλικό και τη λαχτάρα πότε θα ξαναπάμε εκεί. Η αγάπη μας για το νησί ρίζωσε μέσα μας και άνθισε. Έτσι δηλώσαμε Ίμβριοι […] και θελήσαμε να γνωρίσουμε την παράδοσή μας […] Η πρώτη επαφή με αυτήν ήταν αναπόφευκτα το βιολί του αείμνηστου Αποστόλη, που ακούσαμε στα πανηγύρια να συνοδεύει τον αργόσυρτο μερακλίδικο χορό των παλιών. Κάπως έτσι, μία παρέα νέων πριν από 20-25 χρόνια άρχισαμε να συζητάμε τη συλλογή των τραγουδιών και των σκοπών μας [..] Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα όταν εμφανίστηκε στο δρόμο μας ο φίλος πια και καταξιωμένος μουσικός της παραδοσιακής μουσικής Βασίλης Κασούρας, ο οποίος ανέλαβε την καταγραφή και επεξεργασία του υλικού συνεργαζόμενος με τον Ίμβριο λαϊκό οργανοπαίκτη Τιμολέοντα Τσακνή».

Ο έτερος επιμελητής του δίσκου Γενικός Γραμματέας και τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Κώστας Χριστοφοριδης μιλώντας για την «Αλήθεια της Ίμβρου» ως κινητήριο δύναμη που ωθεί τους Ιμβρίους να επανέρχονται διαρκώς στην πατρίδα όχι μόνο ως παρεπιδημούντες αλλά ως δημιουργοί ενός νέου παρόντος και μέλλοντος, είπε:

«Σύμφωνα με τον ορισμό του Πλάτωνα, «αλήθεια» είναι η άρνηση της λήθης. Επομένως, αληθινό (πραγματικό) είναι αυτό που δεν έχει ξεχαστεί. Στην περίπτωση της Ίμβρου, η πικρή πραγματικότητα που βίωσε το νησί για πολλά χρόνια, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια τη συλλογική μνήμη του τόπου και των ανθρώπων. Σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, οι Ίμβριοι απαντήσανε με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν: μαρτυρώντας τη δική τους «αλήθεια», που περιέχει όλες τις μνήμες, γνώσεις, πληροφορίες, ντοπιολαλιές, γεύσεις και σκοπούς που συνθέτουν το δικό τους βίωμα.

Έτσι, από τα πρώτα χρόνια του ξενιτεμού, οι Ίμβριοι καταγράφουν όσο περισσότερα στοιχεία του παρελθόντος και του παρόντος της πατρίδας τους μπορούν, με στόχο τη διάσωση της ιδιαίτερης ταυτότητας τους και την πληρέστερη δυνατή παράδοσή της στις νεότερες γενιές.

Ως άλλη μια πράξη αντίστασης στη λήθη εκδίδεται και αυτή η μουσική συλλογή. Είναι μια μαρτυρία όχι μόνο για το χθες, αλλά κυρίως για το σήμερα της μουσικής μας παράδοσης. Μιας παράδοσης που ξαναγεννιέται κάθε χρόνο σε κάθε πανηγύρι, σε κάθε γλέντι στις πιάτσες και τα καφενεία, στις αυλές και τα καλντερίμια των χωριών μας αλλά και στις κοινότητες της διασποράς. Στους σκοπούς που θα ακούσετε, αντηχούν οι φωνές αμέτρητων γενεών που εκεί, στις εσχατιές του Θρακικού Πελάγους, δόνησαν και εξακολουθούν να δονούν τη γη της «πετροβράχας» Ίμβρου».

Ακολούθησε η συναυλία με τους Βασίλη Κασούρα σε τραγούδι και λαούτο, τον Τιμολέοντα Τσακνή στο βιολί, το Στέλιο Μπερμπέρη στο τραγούδι, τους Γιώργο Δούσο σε κλαρίνο και Βαγγέλη Πασχαλίδη στο σαντούρι. Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό του Συλλόγου Ιμβρίων με 22 νέους και νέες της Ίμβρου, που χόρεψαν φορώντας μπλουζάκια με τα διακριτικά του Ναυταθλητικού Ομίλου Ιμβρίων (Ν.Ο.Ι.), ευγενική προσφορά του Ομίλου και προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κοινού με τους παραδοσιακούς χορούς της Ίμβρου τους οποίους παρουσίασαν με πάθος και λεβεντιά.

Εκτός από τον Σύλλογο Ιμβρίων το έργο συνέδραμαν και χορηγοί: ο εκ Χίου ορμώμενος επιχειρηματίας κ. Στέλιος Μικέδης, οι Ίμβριοι Παρασκευάς Μπρίγγος, επιχειρηματίας, Χριστόφορος Σωφρονίου, ιατρός και Άρχοντας Οφφικίαλος της Μ.τ.Χ.Ε., Γιάννης Καμπούρης, εκπαιδευτικός και παραγωγός των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων E-LA-WON. Για τη δε παρουσίαση στην Ίμβρο συνέβαλε με τη γενναιόδωρη υποστήριξή του ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, σημαίνον στελέχος της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας καθώς και ο Εκπαιδευτικός και Πολιιστικός Σύλλογος Ίμβρου (Ε.Π.Σ.Ι.) με επικεφαλής τον πάντα ακούραστο Πρόεδρό του Άρχοντα Οφφικίαλο κ. Λάκη Βίγκα και φυσικά τον Διευθυντή της Σχολής κ. Μάκη Καμπουρόπουλο.

Ο μουσικός δίσκος «Ούτε να σ’ αρνηθώ μπορώ, ούτε να σε ξεχάσω» διατίθεται από το Σύλλογο Ιμβρίων στην Αθήνα, τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου σε Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη καθώς και από επιλεγμένες τουριστικές επιχειρήσεις στα χωριά της Ίμβρου.