Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα συμβάλλουν τόσο στην τόνωση όσο και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η έλευση και η πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει γι’ αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις και επισκέψεις του πρωθυπουργού σε μεγάλες και πετυχημένες εγχώριες επιχειρήσεις με ξένα κεφάλαια, αλλά και έπειτα από την ομιλία και την συνέντευξη στην ΔΕΘ που και πάλι εξήρε την σημασία των επενδύσεων για την χώρα μας.
Η αλήθεια είναι και τα στοιχεία το δείχνουν περίτρανα, ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στον τομέα των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έστω και καθυστερημένα δείχνει να ενστερνίζεται ότι υπήρχαν καθυστερήσεις και αυταπάτες εδώ και δύο χρόνια περίπου και προσπαθεί απεγνωσμένα, με δηλώσεις, τοποθετήσεις και επισκέψεις ξένων ηγετών στην χώρα, να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό όμως που αγνοεί παντελώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι οι επενδύσεις δεν έρχονται μέσω δηλώσεων, ούτε με φιλικές τοποθετήσεις προς επιχειρηματίες, αλλά με την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος. Το τελευταίο προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν κατά την κατάρτιση του δικού τους business plan, τι φόρο θα πληρώσουν και ποιες είναι οι συνολικές υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο. Είναι επίσης καθαρά επικοινωνιακό ως και γραφικό θα μπορούσαμε να πούμε, να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός ότι θα τεθεί επικεφαλής μίας taskforce για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ένα θέμα δηλαδή καθαρά τεχνοκρατικό, που μπορεί να λυθεί στα πλαίσια των υφιστάμενων θεσμών ή μέσω μίας γενικής γραμματείας επενδύσεων ώστε να υπάρξουν όντως fast track επενδύσεις, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το λύσει μόνος του. Σε κάθε περίπτωση η τραγική πραγματικότητα στην χώρα μας είναι ότι δυστυχώς όχι μόνο δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις στην χώρα αλλά μειώνονται κιόλας μετά την απόφαση της El Dorado Gold να σταματήσει την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα και να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.
Με αυτό τον τρόπο περίπου 2.400 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο και έτσι η κυβέρνηση θα έχει το θλιβερό ρεκόρ των μηδενικών ξένων επενδύσεων και των μέγιστων ταυτόχρονα απολύσεων κατά την θητεία της. Να θυμίσουμε επίσης, ότι όλες οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί τον τελευταίο καιρό, όπως η επένδυση στον ΟΛΠ από την Cosco, τα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η πολύπαθη επένδυση στο Ελληνικό, είχαν υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη οριστικοποιήθηκαν με τεράστια καθυστέρηση με πολύ μεγάλα διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο, που θα μπορούσαν να στηρίξουν μίας μεγάλης κλίμακας κοινωνική πολιτική υπέρ των αδύναμων στρωμάτων. Εν κατακλείδι, η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνει αμήχανη στο να αποδεχθεί το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς και την λογική του οικονομικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, προσπαθώντας με διάφορα προσχήματα είτε να κωλυσιεργεί είτε τελικά να ακυρώνει επενδύσεις ή κονδύλια από την ΕΕ, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι δυστυχώς τεράστια η διαφορά μεταξύ λόγων και έργων που πρέπει να διανύσει κανείς για να πει ότι οι επενδύσεις τελικά έρχονται και γίνονται πράξη ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας.
Προς το παρόν τα λόγια ξεχειλίζουν ενώ οι επενδύσεις δείχνουν να στερεύουν.