ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο Φανάρι τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος εξέφρασε συγκίνηση, τιμή και σεβασμό, καθώς είναι η πρώτη φορά, την τελευταία δεκαετία, που Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής επισκέπτεται την Αγία Έδρα.
Ο υψηλός επισκέπτης εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει ο Παναγιότατος, στη σημερινή, πολύ κρίσιμη, περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, και στο διάλογο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας και γενικώς διεθνών σχέσεων, για την Ε.Ε, καθώς και για τα δυσεπίλυτα προβλήματα στην αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στα οποία ο κ. Βαρθολομαίος «έχει αφήσει το αποτύπωμά του» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Ελληνικής Βουλής, που προβλέπει την παροχή τεχνογνωσίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής προς τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με στόχο την πλήρη καταλογογράφηση της, την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της.
Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Αθανασίου και από την πλευρά της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέροντας Δέρκων κ. Απόστολος, παρουσία και του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος εξήρε τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα του επιτελείου που η Βουλή διέθεσε για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Αμέσως μετά, ο κ.Βούτσης επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο Μέγαρο και την Βιβλιοθήκη Σακκουλίδη, όπου ξεναγήθηκε ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στην Αγία Σοφία και στο Υδραγωγείο του Ιουστινιανού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον Αντώνη Παριζιάνο και μέλη του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) που αποτελεί κεντρικό φορέα της ομογένειας και με τους οποίους συνομίλησε για θέματα που αφορούν τα Ρωμαίικα Κοινοτικά Βακούφια, την υποστήριξη και τον συντονισμό τους, καθώς και την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα αυτά.
Ο κ. Βούτσης παρακάθισε σε γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζωγράφειο Λύκειο.