ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Το διεθνές ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η διήμερη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα σήμερα και αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτή την ώρα προσγειώνεται το προεδρικό αεροπλάνο στο ”Ελ.Βενιζέλος” και αφού ο Τούρκος πρόεδρος καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυρίως στη δεύτερη συνάντηση εστιάζεται και το ειδικό ενδιαφέρον της επίσκεψης αφού ο Τούρκος ηγέτης πέρα από την θεσμική επικοινωνία, θα επιχειρήσει δια μέσω αυτής της επαφής να προσεγγίσει εκ νέου την ΕΕ αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο. Κοινή διαπίστωση ότι με τα μέτρα που έλαβε και εξακολουθεί να εφαρμόζει κατά των επικριτών του οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση και τώρα θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες εξόδου από αυτή την κατάσταση.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952 που τον υποδέχθηκε ο Βασιλιάς Παύλος και παρά το γεγονός ότι από τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο παραμένουν άλυτα.
Επίσης στο θέμα της διχοτομημένης Κύπρου από την εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός ενώ η απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση αφού περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των κυβερνητικών “εκκαθαρίσεων”. Να θυμίσω ότι η Άγκυρα ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών και η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.
Πιστεύω ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη, από οικονομική σκοπιά, για παράδειγμα, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό τροφοδοτούν κρατικές δομές και είναι πολλά τα λεφτά.
Πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Βέβαια όσο και εάν ακούγεται κολακευτικός ο ρόλος αυτός για τον Έλληνα πρωθυπουργό μην παραβλέπουμε τη νευρικότητα της Αθήνας αφού ο υψηλός επισκέπτης θεωρείται «απρόβλεπτος» και η ημέρα της Προσευχής στην Κομοτηνή, ίσως κρύβει εκπλήξεις.
Παράλληλα η Ελλάδα είναι μάλλον ο πιο θερμός υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θέμα που ενδιαφέρει την Άγκυρα και δείχνει να μην απασχολεί τουλάχιστον ανοιχτά κανέναν από τους εταίρους. Και επειδή όπως συνηθίζεται οι επισκέπτες προσφέρουν κάποιο δώρο (όχι χωρίς αντάλλαγμα στην περίπτωση αυτή ) ίσως στο ”πακέτο” περιλαμβάνει και τη Χάλκη.