Γράφει η Μαίρη Λάμπρου
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο εργαστήρι το οποίο οργάνωσε το RUMVADER, στα πλαίσια του προγράμματος ”Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον” ( Bridging the gap building together a common future). Οι διεργασίες διήρκεσαν 4 μέρες και φιλοξενήθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Mustafa Erdoğan, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18-32 ετών και προερχόμενοι από τις μειονότητες των Αρμενίων, των Ρωμιών, των Συρροϊακωβιτών και των Εβραίων, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν μεταξύ τους έναν εποικοδομητικό διάλογο, εντοπίζοντας κοινά προβλήματα και προσπαθώντας να βρούνε λύσεις με στόχο ένα από κοινού χτισμένο μέλλον. Στη συνέχεια ανέπτυξαν προσχέδια τα οποία αργότερα θα αποτελέσουν τη βάση για πρότζεκτ στα οποία τα παιδιά θα μπορέσουν να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τα προγράμματα αυτά ολοκληρωμένα στις κοινότητές τους.
Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας τους οι νέοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την εξάλειψη του λόγου μίσους, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της αλληλεγγύης στην πολιτιστικά πολύμορφη κοινωνία της Τουρκίας.
Μέσα από το εργαστήρι είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τη μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης και να ενημερωθούν για την έννοια και τη σύνταξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνεργασία αυτών των ημερών είναι η συνειδητοποίηση της έλλειψης γνώσης για τις άλλες μειονότητες εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικής επικοινωνία μεταξύ τους.
Όπως αναφέρει στην Ηχώ η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, Στέλλα Καραχριστιανίδου, διαπιστώθηκε ότι, παρά τους ίδιους προβληματισμούς που έχουν οι νέοι των μειονοτήτων δεν είχε δημιουργηθεί μία κοινή πλατφόρμα, στην οποία να μπορούν να συμμετέχουν και να αναπτύξουν μαζί δράσεις που να τους αφορούν «Μέσω αυτού του εργαστηρίου ήρθαν για πρώτη φορά κοντά νέοι από την ρωμαίικη, αρμένικη, συρροϊακωβίτικη και εβραϊκή κοινότητα. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, θεωρούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί τους δώσαμε το κίνητρο για μία μελλοντική συνεργασία», τονίζει.
Οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων κάτι που φάνηκε από την πλήρη συμμετοχή στις δράσεις του εργαστηρίου και, καθώς, όπως είπαν, έμειναν πολύ ενθουσιασμένοι τόσο με το αποτέλεσμα των εργασιών όσο και με την δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας, ενός δεσμού ο οποίος αποτελεί εφαλτήριο για τη ενεργή συμμετοχή στις κοινότητές τους και τη βοήθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εντόπισαν οι ίδιοι μέσα από τα εργαστήρια που έγιναν.
Την τελευταία μέρα των εργασιών, η οποία ήταν και το κλείσιμο αυτών, στη Σχολή παρευρέθηκαν ο κ.Λάκης Βίγκας, υπεύθυνος του προγράμματος και πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του ΣΥΡΚΙ, ο κ. Nazaret Özsahakyan, υπεύθυνος της κοινότητας Αρμενίων στο Μπογιατζίκιοϊ και συνεργάτης του προγράμματος του ΣΥΡΚΙ, ο κ. Αντώνης Παριζιάνος, πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ, ο οποίος συνομίλησε με τους συμμετόχοντες που του εξέφρασαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το εργαστήρι.
Ο κ. Βίγκας, παίρνοντας το λόγο, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση αυτού του εργαστηρίου αλλά και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες που πήραν αυτή την πρωτοβουλία για συμμετοχή στο εργαστήρι. Ακόμη παρουσίασε στο κοινό τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος καθώς επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσσης και ηγούμενο της Μονής, κ. Ελπιδοφόρο, για τη φιλοξενία και την εγκάρδια υποδοχή του εργαστηρίου στο χώρο της Μονής.
Ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε με τη σειρά του ότι οι πόρτες τις Σχολής είναι πάντα ανοιχτές για τέτοιου είδους δράσεις, ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την άψογη συνεργασία και το σεβασμό τους στο χώρο ενώ, με αφορμή την επέτειο της ονομαστικής εορτής του κ. Βίγκα, του δώρησε μία εικόνα της Παναγίας Παυσολύπης.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του προγράμματος, η κ. Καραχριστιανίδου δήλωσε ότι αυτό ήταν το πρώτο από μία σειρά εργαστηρίων που, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις θα υλοποιηθούν σε πέντε πανεπιστήμια της Τουρκίας. Ακόμα, η ομάδα του προγράμματος έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα για την παραγωγή μιας ταινίας με θέμα τις μειονότητες .
Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε Ίμβρο και Σμύρνη και θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, την Αντιόχεια και το Μάρντιν. Επίσης, ετοιμάζουν ένα τηλεοπτικό σποτ το όποιο θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τις μειονότητες.
Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν βάσεις και διαύλους για μια ουσιαστικότερη επικοινωνία ανάμεσα στις μειονότητες και την τουρκική κοινωνία και ιδιαιτέρα με τους νέους για να τους δοθεί ένα έναυσμα να γνωρίσουν καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουν στην ίδια χώρα κα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και ελπίδες για το μέλλον.