Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Γύρω στις έξι εχτές το απόγευμα ένα βαρύ μαύρο σύννεφο σκέπασε από άκρη σε άκρη όλη την Πόλη και η καταιγίδα που φάνηκε ότι θα ερχόταν δεν άργησε να εξελιχτεί. Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ άρχισε να πέφτει παντού καταστρέφοντας τα πάντα ενώ δεν άργησε να εξελιχθεί σε καταρρακτώδη βροχή. Το περίεργο αυτό καιρικό φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, να ξεριζωθούν δέντρα και να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Από την σφοδρότητα της χαλαζόπτωση έσπασαν τζάμια σε οικίες αλλά και σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων. Πολλά λεωφορεία και ντολμούζ είχαν την ίδια κακή τύχη με σκηνές πραγματικού τρόμου να εξελίσσονται εντός τους από τους πανικοβλημένους επιβάτες.

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ανεστάλησαν. Πολλές συνοικίες της Πόλης πλημμύρισαν ενώ οχήματα παρασύρθηκαν από χείμαρρους λάσπης. Διακοπή της κυκλοφορίας έγινε σε αρκετές κεντρικές αρτηρίες αφού μετατράπηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα σε ορμητικά ποτάμια όπου υπήρχε κατωφέρεια και σε άλλα σημεία σε λίμνες.  

Στα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk διακρίνεται ένα αστικό λεωφορείο να έχει χαθεί σχεδόν ολόκληρο κάτω από το νερά κοντά σε μια γέφυρα στη συνοικία Ουνκαπανί. Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός έδρασε άμεσα και ενώ η βροχόπτωση ήταν ακόμη σε εξέλιξη, σπάζοντας τα διαχωριστικά των αυτοκινητοδρόμων προκειμένου να βρουν διέξοδο τα νερά. Αρκετοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματα τους επιχειρώντας να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους ενώ άλλοι σκαρφάλωσαν πάνω στην οροφή για να σωθούν. Το χαλάζι και βροχή κάλυψε τις σκάλες του σταθμού του μετρό Ταξίμ. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε ο τείχος ενός παλιού νεκροταφείου κοντά στην περιοχή Οσμάνμπει ενώ ένας μεγάλος γερανός ανετράπη στο λιμάνι Χαϊνταρπασά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να ξεσπάσει φωτιά που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τα δεκάδες πυροσβεστικά αυτοκίνητα που έσπευσαν στην περιοχή.

Επίσης πολλοί αστυνομικοί της τροχαίας όχι μόνο προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κίνηση και το χάος που επικρατούσε εκείνες τις στιγμές αλλά απομάκρυναν με τα χέρια τους μεγάλα κλαδιά από κατεστραμμένα δέντρα που εμπόδιζαν τις διελεύσεις.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο την Πόλη, δεν άφησε ανεπηρέαστη και την θαλάσσια κίνηση αφού σημειώθηκε σύγκρουση πλοίων στον Βόσπορο.