Aθήνα. Η πρεσβεία της Τουρκίας οργάνωσε μια διπλή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, προς τιμήν του Αρά Γκιουλέρ. Σήμερα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης είναι ο πιο σημαντικός εν ζωή εκπρόσωπος της ρεαλιστικής φωτογραφίας στην Τουρκία.

Γνωστός ως ο φωτορεπόρτερ της Μέσης Ανατολής και ειδικός σε θέματα Αρχαιολογίας και Εθνολογίας της Μικράς Ασίας. Παράλληλα, κατέχει μία εξέχουσα θέση στο χώρο της ουμανιστικής φωτογραφίας, καθώς ο άνθρωπος, η ζωή του και τα βάσανά του αποτελούν το κυρίως θέμα του φακού του. Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του φωτο-ιστορικό, υποστηρίζοντας ότι η φωτογραφία είναι κάτι μαγικό, που συλλαμβάνει στιγμιαία ένα βίωμα για να το μεταδώσει στις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ντοκιμαντέρ για την Κωσταντινούπολη και ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας. Η συλλογή αποτελείται από 90 φωτογραφίες, επιλεγμένες από τον εικαστικό επιμελητή Hasan Senyuksel, με την έγκριση του ίδιου του φωτογράφου. Παράλληλα, διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου το βιβλίο Αρά Γκιουλέρ, Στην Πόλη των εκδόσεων Ολκός, με εισαγωγικό κείμενο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Δημαρχος του Πέρα, Μισμπάχ Nτεμιρτζάν, ο οποίος την επομένη επισκέφθηκε τον Δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου αλλά και την έδρα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, όπου συναντήθηκε με επιχειρηματίες και ομογενείς. Η.