ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τον τίτλο ” Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah& Polycarpe Joaillier 1890-1900, από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Η έκθεση ξεκίνησε το εικαστικό της ταξίδι πριν από έξι μήνες περίπου από τη Θεσσαλονίκη, έφτασε στην Πόλη, όπου θα παραμείνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει με επόμενο σταθμό την Γερμανία. Μέσα από 54 φωτογραφίες παρουσιάζεται το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές, άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα. Σκοπός της δουλειάς τους, ήταν η παραγωγή εντυπωσιακών φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, κάποιες από τις φωτογραφίες τους αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Η έκθεση, οργανώθηκε σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την Αγιορείτικη Εστία, και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ την επιμέλεια της υπογράφουν οι Θοδωρής Μάρκογλου, Αντώνης Σαραγιώτης και Μαρία Φαρμάκη.

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του ”οικοδεσπότη” της εκδήλωσης πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, ο οποίος μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του, τόνισε ότι ”Η πραγματοποίηση της ιστορικής αυτής έκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς για δύο λόγους: πρώτον, διότι η φωτογραφική αυτή έκθεση μεταφέρεται στον τόπο καταγωγής της, την Κωνσταντινούπολη και δεύτερον, διότι η Αγιορείτικη Εστία, με την οποία συνεργαστήκαμε πέρσι παρουσιάζοντας φωτογραφική έκθεση για το Άγιο Όρος, ανταποκρίθηκε θετικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρόσκληση μας” ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους οργανωτικά φορείς.

Συνέχεια, στον σύντομο αλλά περιεκτικό του λόγο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στους δεσμούς των διακεκριμένων φωτογράφων του περασμένου αιώνα με την Πόλη, στο σπουδαίο έργο που επιτελεί η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στον πολιτισμό, αλλά και στις ζεστές σχέσεις του με τον ελληνισμό της Πόλης ενώ σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, δήλωσε ένθερμος αρωγός των ενεργειών της Ρωμαίικης Ομογένειας σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα ο οποίος κλείνοντας προσέφερε μια συλλογή χειρογράφων με θέμα την Αγιά Σοφιά, σαν ενθύμιο στον Παναγιότατο.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Σπύρος Πέγκας και Πέτρος Λουκάκης, ο Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Τάσος Ντούρος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, Αρχιερείς, ο Πρόξενος Γιώργος Γαϊτάνης, πολλοί θεσμικοί φορείς της Πόλης και άλλοι εκλεκτοί επισκέπτες. Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στα σαλόνια του Σισμανογλείου Μεγάρου.