Γράφει η Μαίρη Λάμπρου

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο άνοιξε για φέτος τις πύλες του με μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής και σήμανε την έναρξη του κύκλου των πολιτιστικών εκδηλώσεών του.

Την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη” σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν στα φιλόξενα σαλόνια του Μεγάρου. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό, μίλησε τόσο για τον σκοπό της παρουσίασης της έκθεσης αλλά και ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν σε αυτή αλλά και γενικότερα εκείνους που στηρίζουν το έργο και τις δράσεις του Γενικού Προξενείου και του Σισμανογλείου Μεγάρου. ”θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους τους φίλους και εκλεκτούς επισκέπτες μας,- Έλληνες και Τούρκους- που δίδουν δυναμικά το παρόν σήμερα στο αγαπημένο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού μας Προξενείου, ένα χώρο που εδώ και 7 χρόνια, στην Κεντρική Οδό του Πέραν, στην Οδό Ιστικλάλ, αποτελεί εστία πολιτιστικών δράσεων και ελληνομάθειας στην Κωνσταντινούπολη.

Φιλοδοξούμε και φέτος να συνεχίσουμε με την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων- εικαστικών, μουσικών, λόγου, κινηματογράφου-, με στόχο την παρουσίαση της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, παλαιότερης και σύγχρονης, στο τουρκικό κοινό της Πόλης, αλλά και την ανάδειξη του πολιτισμικού παρελθόντος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, τους ευγενικούς χορηγούς του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την πολύτιμη αρωγή τους στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και για την συνεχή στήριξη τους στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Σισμανογλείου Μεγάρου”, είπε και έδωσε το λόγο στην επιμελήτρια της έκθεσης και γνωστή στο κοινό της Πόλης για τις εκθέσεις που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο υπό την εποπτεία της, Ίριδα Κρητικού.

Η κ. Κρητικού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη για την εμπιστοσύνη που της δείχνει ως προς τις καλλιτεχνικές της επιλογές και αναφέρθηκε στο έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο καλλιτέχνης εξήγησε την οπτική γωνία με την οποία φιλοτέχνησε τα έργα του με την οποία επιχειρεί μια εικαστική καταβύθιση στην ιστορική τοπιογραφία της Κωνσταντινούπολης, έναν περίπατο στο χώρο και το χρόνο, καταγράφοντας με λεπτομέρεια σημεία γνωστά ή άγνωστα, που τον συγκίνησαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του εκεί, και τα οποία συνθέτουν ένα συναισθηματικό πορτρέτο της Πόλης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη, κ.Γαϊτάνης και κ. Βασιλάκη, ο πρόεδρος των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος κ. Παπαλιάρης, ο πατριαρχικός εκπρόσωπος, π. Γρηγόριος Φραγκάκης, ο διευθυντής του Ζωγραφείου , κ. Γιάννης Δερμιτζόγλου , πλήθος εκπαιδευτικών, μέλη ακαδημαϊκών κοινοτήτων και το φιλότεχνο κοινό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξίωσης εντός του Μεγάρου.