O Οικουμενικός Πατριάρχης κκ.Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη της Ορεστιάδας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έτος ”Καραθεοδωρή”. Η τριήμερη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εγκαίνια του μουσείου του γένους Καραθεοδωρή, τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Κυρίλλου αλλά και τη συμμετοχή του σε επιστημονικό συμπόσιο αφιερωμένο στη μνήμη του Στέφανου Καραθεοδωρή.
Για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη παρατέθηκε μάλιστα και σχετική συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας όπου μίλησαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός , ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για το έτος ”Καραθεοδωρή” Γεώργιος Μηνόπουλος και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Στέφανος Καραθεοδωρή” Χρήστος Ορμανλίδης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Άφιξη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου στο Συνοριακό Σταθμό Καστανέων με την υποδοχή του από τις Στρατιωτικές Αρχές μετάβαση, οδικώς, στην πόλη της Ορεστιάδας και επίσημη υποδοχή στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας με τις σχετικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ενώ θα ακολουθήσει μετάβαση στο I. Μητροπολιτικό Ναό, εν πομπή, δοξολογία και προσφώνηση από τον οικείο Μητροπολίτη.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας και γεύμα παρατιθέμενο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.Δαμασκηνό. στον Πεντάλοφο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνουν τα εγκαίνια Μουσείου Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα αλλά και οι ξεναγήσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας καθώς και στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.
Η Κυριακή ξεκινάει με Όρθρο και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο I. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, το μνημόσυνο του Στεφάνου Καραθεοδωρή και στη μία το μεσημέρι θα γίνει η θεμελίωση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Κυρίλλου. Το απόγευμα θα γίνει η έναρξη του Συμποσίου αφιερωμένο στη μνήμη Στεφάνου Καραθεοδωρή με εισηγήσεις από τους Κωνσταντίνο Τρομπούκη, επίκουρο καθηγητή ιστορίας, πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα:”Η Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη την Εποχή των Καραθεοδωρή”, Στέφανο Γερουλάνο, καθηγητή χειρουργικής πανεπιστημίου Ζυρίχης, με θέμα:
”Στέφανος Καραθεοδωρή” και Δημήτριο Σταματόπουλο, καθηγητή Βαλκανικής και Οθωμανικής Ιστορίας, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα :”Ο Στέφανος Καραθεοδωρή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 19ο αιώνα” ενώ θα μιλήσει και ο Παύλος Πηλαβάκης εκπρόσωπος της Οικογένειας με θέμα:”Οικογένεια Καραθεοδωρή”.
Την εκδήλωση συντονίζει ο ομότιμος καθηγητής Δ.Π.Θ. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Γεώργιος Μηνόπουλος. Την Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο 1° Γυμνάσιο – 1° Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, στην έδρα της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ. ΠΕΖΙΚΟΥ ΡΙΜΙΝΙ (Καβύλη Ορεστιάδας), στο Δημοτικό Σχολείο καθώς και στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Βύσσας ενώ η πατριαρχική επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με παράθεση γεύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας. Κ.Π.