Στήθηκε ένα επικοινωνιακό πανηγυράκι, με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην άλλη άκρη του πλανήτη, στη μακρινή Γαλλική Γουινέα, για την εκτόξευση του Hellas Sat, που μόνο κατ´ όνομα είναι ελληνικός ο δορυφόρος. Διαβάζω ”τσιτάτους” τίτλους σε διάφορα μέσα που θριαμβολογούν για τον “ελληνικό” δορυφόρο. Προφανώς εκτίθενται, εκθέτοντας την άγνοια τους πλην της ΕΡΤ, που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα σκόπιμα με πανηγυρική εκπομπή. Για την ιστορία το πρόγραμμα Hellas Sat ανήκει από το 2013 στην εταιρεία Arab Sat και μόνο τα δικαιώματα της τροχιάς -και βέβαια το όνομα- είναι ελληνικά. Κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το όνομα Hellas Sat 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας από όπου παρακολούθησε την όλη διαδικασία ο υπουργός Νίκος Παππάς. Σε αποκλειστική δήλωση του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση». Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και πρέπει να είναι χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες διότι η χώρα ανακάμπτει δήλωσε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ μετά τη εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου. Τόνισε μάλιστα ότι «Η χώρα επανακάμπτει με ένα διπλό τρόπο στο χώρο του διαστήματος. Πρώτον την επιτυχή εκτόξευση του Hellas Sat 3 που τριπλασιάζει το εκτόπισμα της χώρας και δεύτερον τη συγκρότηση του ελληνικού διαστημικού κέντρου που θα ενώσει τις διάσπαρτες ελληνικές δυνάμεις που ασχολούνται με το διάστημα». Και βέβαια ο υπουργός ΨΠΤΕ στη πρώτη του δήλωση, στην αγγλική, από την γαλλική Γουιάνα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ο Μανώλης Κωστίδης μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook διευκρινίζει σε όσους πανηγυρίζουν για την εκτόξευση του Hellas Sat 3. ‘’Δεν μιλάμε για Ελληνικό δορυφόρο αλλά αραβικών συμφερόντων αφού δεν ανήκει πια σε Ελληνική εταιρεία αλλά Αραβική. Τα έχουμε πουλήσει εδώ και χρόνια όλα.
Ο Hellas Sat 3 ήταν κάποτε κρατικός. Σε τέτοιες εταιρείες κρατάς τουλάχιστον μερίδιο 25% διότι έχει σχέση και με την άμυνα αλλά … Προσέξτε έχει εργαζόμενους στην Ελλάδα η Εταιρία αλλά η έδρα της βρίσκεται στην Κύπρο. Ποιος ελέγχει το σύστημα; Αραβική εταιρεία. Και καλά κάνει. Απλά εμείς τα δώσαμε..’’ γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κωστίδης. “Η Hellas Sat με έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd”. Έχει εκτοξεύσει στην ιστορία της 15 δορυφόρους, η Arabsat, η οποία διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ βρίσκεται σε ταχεία επεκτατική πορεία στοχεύοντας στην εκτόξευση τριών δορυφόρων «6ης γενιάς».