Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή  συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2016-2017 στον διαγωνισμό ανακύκλωσης που προκήρυξε ο Δήμος Φατίχ, στον οποίο βρίσκεται η Σχολή, για τα σχολεία της περιοχής ευθύνης του. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τελικά 61 από τα σχολεία του Φατίχ. Η Μεγάλη Σχολή αναδείχτηκε πρώτο σχολείο στον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας σε όλες τις κατηγορίες του χαρτί, πλαστικό, λάδια και μπαταρίες τέσσερις τόνους υλικών συνολικά. Στην δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με τον συντονισμό καθηγητών της Σχολής. «Ο διαγωνισμός ξεκίνησε ως μία δράση ενδοσχολική, προκειμένου να καταλάβουν στην πράξη τα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης και είχε κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συμμετείχε όλο το σχολείο, μοιρασμένο σε τέσσερις ομάδες που διαγωνίστηκαν μεταξύ τους, συγκεντρώνοντας από το σχολείο αλλά και από το σπίτι τους υλικά προς ανακύκλωση. Μόλις οι υπεύθυνοι του Δήμου παρατήρησαν την αύξηση των ανακυκλούμενων υλικών από το σχολείο, μας πρότειναν την συμμετοχή μας στον δημοτικό διαγωνισμό. Το αποτέλεσμα ήταν, χωρίς καλά καλά να καταλάβουμε πώς, να βγούμε οι πρώτοι σε όλον τον δήμο» δήλωσε ο Γιώργος Καγιάντελεν, καθηγητής βιολογίας της Σχολής και από τους συντονιστές του προγράμματος.
Ο χημικός Νίκος Σαρηγιαννήδης συντόνιζε επίσης την δράση και μας δήλωσε «Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό σε όλη την διάρκεια της δράσης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα παιδιά φάνηκε να κατανοούν απολύτως την αξία της ανακύκλωσης και απέκτησαν περιβαλλοντολογική ευαισθησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά το τέλος του διαγωνισμού, οι μαθητές συνέχισαν με την ίδια συνέπεια να συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα υλικά στους αντίστοιχους κάδους». Η τελετή της βράβευσης έγινε στο στάδιο Mimar Sinan, στην περιοχή του Δήμου. Τα βραβεία που επιδόθηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο του Φατίχ Μουσταφά Ντεμίρ σε αντιπροσωπία μαθητών της Σχολής που παρευρέθηκαν, μαζί με τους συντονιστές της δράσης ήταν ένας φορητός υπολογιστής και 30 μπάλες ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ. Επίσης, ειδικά για την κατηγορία «χρησιμοποιημένων λαδιών» όπου η Σχολή πήρε την τρίτη θέση, προσφέρθηκε και ένα ποδήλατο, το οποίο κληρώθηκε την τελευταία ημέρα του σχολείου στον μαθητή της 7
ης τάξης Σαμουήλ Ερκέκ. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διάκριση, με δεδομένο ότι η Μεγάλη Σχολή είναι μεν το ιστορικότερο αλλά και το μικρότερο σε αριθμό μαθητών σχολείο στον ιστορικό Δήμο της Πόλης. Σημειώνεται πως ο πληθυσμός του δήμου πλησιάζει τις 450.000 κατοίκους. Επιπλέον είμαστε ένα μειονοτικό, ένα ρωμαίικο σχολείο, και αυτό έχει επίσης τον δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό. Λίγα χρόνια πριν δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε εύκολα μια τέτοια διάκριση για τη Σχολή μας» μας είπε ο φιλόλογος Γιάννης Γιγουρτσής. Κ.Π.