Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

«Η οικουμενικότης της Εκκλησίας η οποία συνιστά και την γνήσια παγκοσμιότητα αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονο ψευδώνυμο παγκοσμιοποίηση» είναι φράση από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη εν όψει της Αγίας Μεγάλης Συνόδου του περασμένου Ιουνίου 2016. Στον απόλυτο λοιπόν εκφραστή Της, την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο ευχήθηκε κλήρος και λαός το απόγευμα του Σαββάτου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή αλλά και την Κυριακή στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι. Κατέφθασαν στην Πόλη από όλο τον κόσμο, Ιεράρχες και Τιτουλάριοι του Θρόνου ενώ το παρών τους έδωσαν οι Διπλωματικές αρχές της Ελλάδος, θεσμικοί φορείς της Ομογένειας και απλοί πολίτες που ευχήθηκαν από καρδιάς στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, να μακροημερεύσει στον ύψιστο θρόνο της Εκκλησίας μας διότι είναι ο εκκλησιαστικός ηγέτης με το διεθνές κύρος που μπορεί να υπενθυμίζει άοκνα και αποτελεσματικά στην ανθρωπότητα όλα όσα εκείνη έχει ανάγκη να θυμάται καθημερινά. Μόνο χαρά και ρίγη συγκίνησης θα μπορούσε να προκαλέσει σε κάθε προσκυνητή της Παναγιότατος Του το μικρό φυλακτό που ελάμβανε, από το χέρι μιας παγκόσμιας προσωπικότητας όπως αυτή του κκ. Βαρθολομαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν περιορίζεται μόνο στο ρόλο του θρησκευτικού αρχηγού αλλά αποτελεί τον σύγχρονο εκφραστής της μακραίωνης παράδοσης του Φαναρίου, επωμιζόμενος όλο το βάρος της ευθύνης και χωρίς να φείδεται μόχθων και κόπων, αφουγκράζεται τα μηνύματα του Κόσμου και να τα μετουσιώνει σε έργο.

Αμέσως μετά το τέλος του Εσπερινού του Σαββάτου νέοι και νέες που ταξίδεψαν, επί τούτου, από τα Χανιά χόρεψαν προς τιμήν του εορτάζοντος ενώ τραγούδησαν μέλη του τμήματος παραδοσιακής μουσικής του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέρα της Πόλης.