Λίγες ημέρες πριν, στον Ιερό Ναό του Aγίου Γεωργίου Ροτόντα, στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με θέμα: «Πέτρος ο Βυζάντιος, Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (†1808)». Την Μουσικολογική αυτή Σπουδή διοργάνωσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την μουσική δράση του διακεκριμένου πρωτοψάλτη παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, ενώ μελοποιήσεις του απέδωσε χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  Παναγιώτη Νεοχωρίτη.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αγίας και τΙς ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε., μίλησε για τον Πέτρο Βυζάντιο ο οποίος  καταγόταν από το Νιχώρι και η Κοινότητα αποφάσισε να στηρίξει και οικονομικά την εκδήλωση.
‘’Σήμερα προσερχόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και καμάρι, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, την επιβλητική Ροτόντα, για να τιμήσουμε την μνήμη ενός ακόμα επιφανούς ανδρός με τόπο καταγωγής το Νιχώρι του Βοσπόρου. Παριστάμεθα ως Εφοροεπιτροπή Παναγίας Κουμαριωτίσσης εκπροσωπώντας την κοινότητα Νιχωρίου, αλλά και σύμπασα την Ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης, δια να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Νιχωρίτη, τον δικό μας Πέτρο Πρωτοψάλτη τον Βυζάντιο, με την σημερινή μουσικολογική ημερίδα, που σκοπό έχει να αναδείξει το σημαντικότατο μουσικολογικό έργο και την τεράστια προσφορά του ανδρός, είπε ο κ.Βίγκας ξεκινόντας την ομιλία του. Και συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων ‘’Μικρογραφία της ευρύτερης Κοινότητας των Ρωμιών και η κοινότητα Νιχωρίου, αποτελεί ένα ζωντανό και ενεργό κύτταρο της, που αγωνίζεται με αρετή και τόλμη για το μέλλον της, για την ευημερία και την πρόοδο της, τις διαχρονικές αξίες της, για την ανάδειξη της ταυτότητας και της ιστορίας της, και την διαφύλαξη της πνευματικής και υλικής παρακαταθήκης που της κληροδότησαν οι προπάτορες της, των οποίων την μνήμη τιμά με ιδιαίτερη ευαισθησία, ως ιερό καθήκον. Με σταθερή και αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της, η Εφοροεπιτροπή Παναγίας Κουμαριωτίσσης, επιθυμώντας να τιμήσει την μνήμη του καταγόμενου εκ Νιχωρίου Πρωτοψάλτου Πέτρου του Βυζαντίου, με την ανάδειξη του έργου και της προσφοράς του προς την πατρώα ημών Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, με χαρά απεδέχθη να συμμετάσχει ενεργά στηρίζοντας οικονομικά την σημερινή εκδήλωση και τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Εμμανουήλ Γιαννόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δια την πρωτοβουλία οργάνωσης της μουσικολογικής σπουδής αλλά και όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση της.  Κ.Π.