Για πρώτη φορά στην ιστορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η άφιξη του Προκόπη Παυλόπουλου, που συνοδευόταν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, έγινε με κωδωνοκρουσίες.
Στην αίθουσα του Θρόνου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
Το Πατριαρχείο είναι από τους μεγάλους φάρους της χριστιανοσύνης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Ζούμε πραγματικά όλο αυτόν τον αγώνα που έχετε κάνει. Όχι απλώς τον συμμεριζόμαστε, εμπνεόμαστε από αυτόν. Και θέλω να σας τονίσω ότι εμείς θεωρούμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο και η τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να το αντιμετωπίζει για το συμφέρον της Τουρκίας- ότι η παρουσία του Πατριαρχείου, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μπορεί να έχει η Τουρκία με τη Δύση και την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι και οι καιροί θα το αποδείξουν και η Τουρκία θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει όλη την πνευματική του δραστηριότητα και όλα εκείνα τα οποία υπολείπονται να γίνουν, Παναγιότατε, ιδίως σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό έργο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να εξηγήσει: «Μιλάω, κατά κύριο λόγο, για τη Θεολογική σχολή της Χάλκης. Επαναλαμβάνω, όμως, γιατί αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, ότι για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το Πατριαρχείο είναι η κορυφή εκείνη από την οποία η Ορθοδοξία μπορεί διαχρονικά να εκπέμπει όλα τα μηνύματα και όλο το πνεύμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται η χριστιανοσύνη».
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και υπενθύμισε τη συνάντηση που είχαν στην έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου στο γεύμα που παρέθεσε τότε, τονίζοντας ότι μίλησε «σχεδόν θεολογικά από την καρδιά του», και συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο:
«Όλα αυτά δημιουργούν γύρω από το πρόσωπό σας μια πάρα πολύ ωραία εικόνα και ένα πολύ καλό όνομα. Βάζετε τη σφραγίδα σας ανεξίτηλη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος.
Είμεθα υπερήφανοι γι’ αυτό… Η πόλη μας, η ιστορική και μοναδική, έχει σήμερα την τιμή να υποδέχεται την κορυφή της Ελλάδος και συγχρόνως ένα ευσεβές τέκνο της Εκκλησίας. Ευχαριστούμε για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας, για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εδώ μικράς ομογενείας. Σας είμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα ο Θεός να σας στηρίζει να σας φωτίζει, να σας καθοδηγεί, στο καλό και το καλύτερο εκάστοτε, επ αγαθώ της Ελλάδος και των Ελλήνων, εις τους οποίους εν τω πρόσωπω σας αποστέλλω την ευχήν και την ευλογίαν της μητρός εκκλησίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προσκύνηματική του επίσκεψη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την αναχώρηση του Προέδρου ήχησαν και πάλι οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στη σύνοδο ηγετών χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, όπου απηύθυνε χαιρετισμό. Η