Ρεπορτάζ: Κυριάκος Πεταλίδης , Μαίρη Λάμπρου

“Το μυστήριον της μαρτυρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το εν τη Πόλει άμεσον ποιμνιόν του ήταν ανέκαθεν Θρίαμβος, επιτυχία, καύχησις, υπερηφάνεια. Πολλάκις όμως και πειρασμός, μαρτύριον: αντιμετώπισης ποικίλλων κακουχιών, αφαίρεσις αρχαίων προνομίων και περιουσιών κινητών και ακινήτων, εγκατάλειψις παντός είδους και υπό πολλών υπευθύνων και ανευθύνων, κατεδάφισης ναών των πατέρων μας(Τιμίου Προδρόμου Πριγκήπου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμιργκιάν, Αγίου Γεωργίου Θεραπείων, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαλατά) και σχολών, υπεξαίρεσις και παράδοσης εις ξενους προς την ημετέραν Κοινότητα Ιερτών Ναών και σχολών και περιουσιών(Παναγία καΦΑΤΙΑΝΉ, Άγιος ΙΩΆΝΝΗς ΤΩΝ ΧΊΩΝ, Άγιος Νικόλαος Γαλατά), στοχασμοί και μεθοδεύσεις ποικίλαι, καταλήψεις πολλών επωνύμων Μονών και ιστορικών Κοινοτήτων μας.” είπε την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα ημερίδας με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο Αιώνα” που διοργανώθηκε στο κτήριο της Σχολής γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, για την επέτειο έκδοσης 40 ετών της ομογενειακής εφημερίδας Ηχώ που κυκλοφορεί μηνιαία και στην Ελλάδα, και συνέχισε:
“Ο Πατριάρχης σας λοιπόν δεν αναφέρεται ούτε εις τα κεκτημένα αρχαία, ούτε εις τα σήμερον αξιοχρέως διατηρούμενα, ούτε εις τα απολεσθέντα. Περιοριζόμεθα να υπογραμμίσομεν επιγραμματικώς εν καυχήσει και υπερηφάνεια, ότι εις την Πόλιν μας, μετά τα όσα υπέστημεν ανομολόγητα δεινά, δεν θα υφίστατο οργανωμένος Ομογενειακός Κοινοτικός Θεσμός άνευ της Μητρός Εκκλησίας, η οποία και όταν ακόμη πολλά σύννεφα εβάρυναν ασφυκτικώς και συνεχίζουν να βαρύνουν, εν τίσι, τον ορίζοντα, διετήρησε το είναι και την ταυτότητα της Ομογενείας και την Κοινοτικήν Οργάνωσης και υπόστασίν της.”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέθηκε στις προόδους των τελευταίων δεκαετιών στην διοίκηση των ευαγών ιδρυμάτων και επανέλαβε για πολλωστή φορά την κραυγή για την επαναλειτουργία της θερολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστή για 46 χρόνια.
Ο διακεκριμένος καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκι Αιχάν Ακτάρ στην ίδια στρογγυλή τράπεζα παρουσίασε στατιστική μελέτη του, για το πόσοι θα έπρεπε να είναι σήμερα οι ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη αν όλα είχαν κυλίσει ομαλά. Ο αριθμός των στατιστικών λοιπόν είναι πληθυσμός 334926 ατόμων. Σήμερα οι έλληνες της πόλης υπολογίζονται μεταξύ 2500 – 3000. Δηλαδή λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει παραμείνει στις εστίες του. Στην ίδια στρογγυλή τράπεζα ομιλητές ήταν και ο Πρέσβης ετ κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής(CEPIS) Βύρων Νικολαϊδης και ο ιστορικός και Προϊστάμενος του γραφείου Τυπου του Γενικού Προξενείου στη Κωνσταντινούπολη κ. Γιώργος Αγγελετόπουλος.
Στην δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Ο ρόλος των ΜΜΕ στα Ελληνοτουρκικά” μίλησαν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, Αντώνης Φουρλής, Παύλος Τσίμας, Γιώργος Βλαβιανός, Ορχάν Σαλί, Μουράτ Γιετκίν και ο Μετίν Τσουμπουκτσού. Οι Έλληνες και Τούρκοι συνάδελφοι βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τα κείμενα, στον ελληνικό και τουκικό τύπο σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, να διαπιστώσουν ότι πρέπει τα δημοσιεύματα να είναι απηλλαγμένα από προκαταλήψεις αλλά και κορώνες που στοχο έχουν μόνο την ακροαματικότητα ή την αύξηση του τιράζ. Στο τέλος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλης Ψύλλος που συντόνισε και την πρώτη στρογγυλή τράπεζα της ημερίδας πρότεινε μια αντίστοιχη ευρύτερη όμως στρογγυλή τράπεζα με δημοσιογράφους να πραγμετοποιηθεί το συντομότερο στην Αθήνα, υπο την αιγίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, γινόταν οι απονομές τιμητικών πλακιδίων σε στενούς συνεργάτες της Ηχούς, που βοήθησαν και βοηθούν στο έργο της και τη συνέχισή της για ακόμα σαράντα χρόνια ελεύθερης έκφρασης ιδεών με άποψη και ανεξαρτησία. Το πρώτο τεύχος της που εκδόθηκε στις 21 Απριλίου του 1977 ήταν εβδομαδιαίο. Ο ιδρυτής της Χαράλαμπος Ρομπόπουλος μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες κατάφερε το δημιούργημα του να εξελιχθεί σε τρισεβδομαδιαίο και μετά ημερήσιο φύλλο. Μαχητικό όπως το οραματίστηκε, με έρευνες και ρεπορτάζ έκανε πολλές επιτυχίες.
Η νέα χιλιετία βρίσκει την ΗΧΩ παρά την δραματική συρρίκνωση του ελληνισμού της Πόλης και κατά συνέπεια του αναγνωστικού της κοινού να μην υποκύπτει στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία της νέας κατάστασης πραγμάτων. Σταθερή στην αντικειμενικότητα της είδησης, με κριτική διάθεση όταν χρειάζεται και αρωγός σε προσπάθειες προς το κοινό συμφέρον.
Όλα αυτά τα στοιχεία κληρονομεί ο σημερινός της εκδότης, δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εφημερίδας, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος. Με όραμα, γνώσεις και μεράκι προχωράει στα επόμενα βήματα. Έκανε ιστοσελίδα, προχώρησε στην δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου που σήμερα έχει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ακροατές από όλο τον κόσμο και βέβαια η εφημερίδα ΗΧΩ κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική έκδοση καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου αναγνώστη.
Το 2016 κυκλοφόρησε η μηνιαία έκδοση της εφημερίδας και σε όλα τα περίπτερα της Ελλάδας. Για πρώτη φορά στην ιστορία μία ομογενειακή εφημερίδα φτάνει ανελλειπώς κάθε μήνα στα χέρια των αναγνωστών σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένες πόλεις του εξωτερικού αφού το αναγνωστικό της κοινό την διάβασε, την εκτίμησε και την αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα.
Εξαιρετικοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι αλλά και προσωπικότητες κύρους με άποψη και γνώσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, δίνουν το στίγμα τους και βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα. Η επιλογή και επιμονή της εφημερίδας για πρωτογενή ρεπορτάζ και αναλύσεις επιβραβεύεται από τους αναγνώστες που συχνά στέλνουν θετικά μηνύματα και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα.