Σκέψεις και Αλήθειες… (;;;;) του Γιάννη Τοπτσόγλου

To κάποτε αδιανόητο και που φόβιζε, σήμερα είναι παντελώς αδιάφορο και ούτε καν ελκύει την προσοχή.
Ο λόγος για τις δύο χώρες του Αιγαίου. Για τις σχέσεις δηλαδή που υπάρχουν σε κάθε σχεδόν τομέα όπως είναι οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία, οι τέχνες και άλλα πολλά.
Τη στιγμή που γράφω τις γραμμές αυτές βλέπω, ελέω δορυφορικής, την «Ιστορία Αλικαρνασσού» (Bodrum Masalı) ένα τουρκικό σήριαλ που προβάλλεται κάθε Κυριακή στο ιδιωτικό Kanal D. Βλέπω τη μητέρα της Ασλί τη Μάγια Τριανταφυλλίδου (Ασλιχάν Γκιουρμπούζ) να έρχεται από την Κω και να μαθαίνει ότι η κόρη που απέκτησε με τον Τούρκο Φάργιαλί χρόνια πριν στο νησί είναι εν ζωή. Το σήριαλ αυτό δεν προβάλλεται (ακόμη) στην Ελλάδα. (Όπως δεν προβάλλεται (ακόμη) και το «Εσύ Είσαι η Πατρίδα μου» με τον έλληνα συνταγματάρχη Τζεβντέτ στο οποίο είχα αναφερθεί στο περασμένο άρθρο μου.)
Τα τούρκικα σήριαλ που τα περασμένα χρόνια κατέκλυσαν την ελληνική τηλεόραση συντέλεσαν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μπαίνοντας στο σπίτι του κάθε Έλληνα στην ανατροπή διαχρονικών αντιλήψεων περί Τούρκων. Έτσι ο έλληνας πολίτης γνώρισε την τουρκική κοινωνία είτε των μεγαλοαστών και της χλίδας (τις περισσότερες φορές), είτε των εργαζομένων, συνήθως υποτακτικών. Αυτό έγινε χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόπο, αβίαστα, παρακολουθώντας τη μικρή οθόνη και τρώγοντας πατατάκια ή πίτσα!…

Η συνέχεια του άρθρου στη ΜΗΝΙΑΙΑ ΗΧΩ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ