Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης / οικονομολόγος-τραπεζικός

Αυτή την περίοδο εξελίσσονται όλα ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ένας μακρύς εκλογικός κύκλος με αφετηρία τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία έδωσαν ένα ισχυρό στίγμα για το που και πώς θα βαδίσει η Ένωση μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στον αντίποδα, υπάρχει μία Τουρκία που συντηρεί την ένταση με όλους τους εταίρους της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να δημιουργήσει στο στρατιωτικό και το ενεργειακό πεδίο συμμαχία με την Ρωσία, μέσω Συρίας και Ιράκ.

Από την μία η απειλή της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και από την άλλη οι συνεχόμενες παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και οι εμπρηστικές δηλώσεις περί γκρίζων ζωνών και τουρκικών νησιών στα παράλια δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα και για την ίδια την χώρα που μεσούσης της οικονομικής κρίσης προσπαθεί να κρατηθεί στην Ευρωζώνη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της συμφέροντα.

Οι εξελίξεις στην γείτονα προβλέπονται καταιγιστικές, καθώς αν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα, θ’αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση για την κριτική στην ΕΕ αλλά και την επιθετικότητα προς την Ελλάδα. Αν πάλι χάσει, τότε ενδέχεται η Τουρκία να διχαστεί περαιτέρω και να οδηγηθεί εν μέσω και της τρομοκρατικής απειλής και των ανοιχτών μετώπων στην Συρία, σε εμφύλια διαμάχη για το ποια πολιτική ομάδα θα επικρατήσει, χωρίς να μπορεί ν’αποσαφηνιστεί επακριβώς ο ρόλος και η δύναμη του στρατού παρά τις εκκαθαρίσεις που έχει δεχθεί ως θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους .

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η χώρα μας εν μέσω όλων των ευρωπαϊκών και περιφερειακών εξελίξεων, οφείλει να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμη και προσεκτική, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο, ποια κάλυψη θα έχει από την ΕΕ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και για πόσο.