Της Ελένης Καραθάνου

Ένα ενδιαφέρον θέμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες το απόγευμα οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του Σισμανογλείου Μεγάρου καθώς παρουσιάστηκε ο δεύτερος κύκλος των επιστημονικών διαλέξεων που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο: “Τα Βυζαντινά λιμάνια και η επίδραση της Κωνσταντινούπολης στον Βυζαντινό κόσμο”. 

Η έναρξη της παρουσίασης έγινε από την πρόξενο κυρία Δανάη Βασιλάκη ενώ στο ρόλο του ακαδημαϊκού συντονιστή ήταν ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, ο οποίος μίλησε για τα Βυζαντινά λιμάνια της Κύπρου ως εφαλτήρια επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μεσογείου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σπουδαία γεωγραφική θέση που κατέχει η Κύπρος καθώς επωφελούνταν 

από τους εμπόρους που σταματούσαν στο νησί κάθε φορά που μετέφεραν τα προϊόντα τους από το Αιγαίο προς την Αίγυπτο, τη Μαύρη θάλασσα αλλά και από τις περιοχές της Ανατολής προς εκείνες της Δύσης. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ύστερης Αρχαιότητας και Βυζαντίου, Πανεπιστήμιο Koç – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δρ Engin Akyürek, ο οποίος μίλησε για τα Βυζαντινά λιμάνια των Μικρασιατικών ακτών και το λιμάνι στα Μύρα της Λυκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή αυτή, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αφενός λειτουργούσε ως σταθμός εμπορίου και αφετέρου παρείχε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους για τη φύλαξη των προϊόντων. 

Η παρουσίαση των διαλέξεων γίνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με ομιλητές από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό.