Της Ελένης Καραθάνου

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα το σεισμό και τα μέτρα πρόληψης είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν οι μαθητές των δυο ελληνικών σχολείων της Ίμβρου την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου και συγκεκριμένα του κ. Λάκη Βίγκα ο οποίος αποτάθηκε στον Εθελοντικό Οργανισμό Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης AKUT, γνωστός κυρίως μέσα από τη δράση του στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στο μεγάλο σεισμό της Τουρκίας το 1999 αλλά και της Αθήνας την ίδια χρονική περίοδο.


Τα δυο έμπειρα μέλη του Οργανισμού, Önder Bolluk και Faysal Çelik, σε συνεργασία με τους καθηγητές των σχολείων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές για το πως πρέπει να συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια και το τέλος ενός επικείμενου σεισμού.
“Ήταν μια σπουδαία κίνηση από την πλευρά του Συνδέσμου μας διότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Η άγνοια γύρω από ένα θέμα όπως ο σεισμός, πανικοβάλει τον κόσμο που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με μια τραγική κατάσταση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λάκη Βίγκα για την πρωτοβουλία που πήρε και έφερε αυτούς τους ανθρώπους στα σχολεία μας προσφέροντας στους μαθητές αυτή την καταπληκτική εμπειρία”, λέει στην ΗΧΩ η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων, κυρία Παρασκευή Μπερμπέρη.


Οι μαθητές παρακολούθησαν ένα -κατάλληλο για την ηλικία τους- βίντεο προκειμένου να καταλάβουν τη σημασία του σεισμού και την επικινδυνότητα του. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές εφάρμοσαν στην πράξη τις οδηγίες των ειδικών, εκκενώνοντας τις αίθουσες και αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. “Ήταν ένα εποικοδομητικό σεμινάριο καθώς τα παιδιά κατάλαβαν τη σημασία του σεισμού και προετοιμάστηκαν για το πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε περίπτωση που υπάρξουν σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Όλοι οι μαθητές δέχτηκαν με ενθουσιασμό να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που αφορούσαν την προφύλαξη τους”, λέει στην ΗΧΩ ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Ίμβρου κ. Άρης Κούτρας.


Και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου σχολείου, κ. Δημήτρης Γεωργίου μιλώντας στην ΗΧΩ δήλωσε ότι: “Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και πρέπει να στηρίζονται από όλους μας. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και ενημερώνουν τα παιδιά μας για το πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο που προκύπτει χωρίς προειδοποίηση”.


Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης AKUT ιδρύθηκε το 1966 από μια ομάδα ορειβατών και δραστηριοποιείται ήδη σε 36 περιοχές της Τουρκίας. Αποστολή τους είναι η έρευνα και η διάσωση από φυσικές καταστροφές, μεγάλα ατυχήματα και εξαφανίσεις εντός και εκτός Τουρκίας.