Επιμέλεια Κυριάκος Πεταλίδης

Είναι η δευτεροβάθμια οργάνωση των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το έτος 2004 ύστερα από μακρά προπαρασκευαστική περίοδο και υπό την επίμονη απαίτηση της κοινής γνώμης των Ποντίων και εκπροσώπων εκατοντάδων σωματείων για ενιαία, αξιόπιστη και αποτελεσματική έκφραση και εκπροσώπηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.Το έτος 2002 εκπρόσωποι 35 σωματείων συνήλθαν στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν τον προβληματισμό και ανησυχία τους για την κατάσταση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε δεύτερο βαθμό και αποφάσισαν για το θέμα αυτό την σύγκλιση ευρείας συνδιάσκεψης όλων των σωματείων της Ελλάδος. Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15-12-2002 στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφική Σχολής του Α.Π.Θ συμμετείχαν εκπρόσωποι 186 σωματείων.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η δημιουργία μιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων της Ελλάδος, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί οργανωτικό Συνέδριο. Εκλέχθηκε 50μελής οργανωτική επιτροπή υπό τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη, στην οποία ανετέθη εντολή να μεριμνήσει για την πραγματοποίηση του οργανωτικού συνεδρίου. Το Οργανωτικό συνέδριο έγινε στις 27-28 Ιουνίου 2003 στην νέα αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 336 ποντιακών σωματείων και 300 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Έλαβαν τον λόγο 76 σύνεδροι και εγκρίθηκε σχέδιο καταστατικού για την δημιουργία μιας ομοσπονδίας υπό την επωνυμία Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε). Ορίσθηκε 19μελης προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη και Γενικό Γραμματέα τον Δικηγόρο Κωνσταντίνο Γαβρίδη. Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης πρόσφερε στις εγκαταστάσεις της δωρεάν στέγη στην Προσωρινή Διοίκηση και έθεσε στην διάθεση της, την υλικοτεχνική υποδομή της. Η Π.Ο.Ε έχει στην δύναμή της 433 ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

Υπό την ευθύνη αρχικά της προσωρινής Διοίκησης και του εκλεγμένου Δ.Σ. στη συνέχεια η Π.Ο.Ε. από το 2003 διοργανώνει  και πραγματοποιεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τις κεντρικές, πανελλαδικές, επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με ομιλητές ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διεθνούς βεληνεκούς. Από το 2012 η Π.Ο.Ε  σε συνεργασία με τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με υψηλού κύρους ομιλητές στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και έχει κατορθώσει οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς κατά την αλλαγή φρουράς που λαμβάνει χώρα στην διάρκεια της εκδήλωσης  να είναι ενδεδυμένοι με την ενδυμασία του Ποντίου αντάρτη εθνικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού την περιώνυμη «Ζίπκα».Με επίμονο αίτημα της Π.Ο.Ε περιελήφθη στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα η παρουσίαση του πυρρίχιου χορού από ομάδα χορευτών του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Από το 2005 και κάθε καλοκαίρι οργανώνεται η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας από την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων της Π.Ο.Ε που πραγματοποιείται η συνάντηση. Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι ο Χρήστος Δημήτριος Τοπαλίδης ενώ Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε  είναι ο Γρηγόρης Κεσαπίδης