Του Γιώργου Βλαβιανού

Μπορεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου να περιθωριοποιείται στην τουρκική πολιτική ζωή όμως οι απόψεις του περί της εκσυγχρονισμένης νεοθωμανικής αντιίληψης δεν πρόκεται να μεταβληθούν. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και να πιέζει την Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά και στη Θράκη.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Τουρκία μεθοδικά και με σχέδιο προσπαθεί να ανακτήσει οθωμανική κυριαρχία σε ένα μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια από τη Βοσνία μέχρι και τη Δυτική Θράκη. Και αυτό το κάνει αμφισβητώντας κεκτημένα αυτονόητα, τα οποία έχει συνυπογράψει σε διεθνείς συνθήκες. Για την ακρίβεια, όσον αφορά την Ελλάδα, σε μία κυρίως Συνθήκη, αυτή της Λωζάννης την οποία συνυπέγραψε στις 24 `Ιουλίου 1923 με την οποία εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου καθώς και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Παρά το κοινό θρήσκευμα η μουσουλμανική μειονότητα είναι ανομοιογενής σε φυλετικό αλλά και γλωσικό επίπεδο. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη που αναγνωρίζεται επισήμως από το ελληνικό κράτος ως θρησκευτικού και όχι εθνικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί σήμερα 119.000 άτομα. Αυτή η μειονότητα χειραγωγείται απολύτως από την Άγκυρα. Στόχος είναι η επίτευξη των γεωστρατηγικών βλέψεων της Τουρκίας στην περιοχή. Μία περιοχή με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία κυρίως για ενεργειακούς λόγους. Εκτός από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στους Κύπους θα κατασκευασθεί και σταθμός συμπιέσεως με τεράστια μεταφορική ικανότητα, ενώ επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που σίγουρα συνιστούν ενεργειακή πρόκληση….

Η συνέχεια στη ΜΗΝΙΑΙΑ ΗΧΩ…