Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Το πολυαναμενόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε και οι αποφάσεις του  βρίσκονται στο επίκεντρο κρίσεων και επικρίσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με μικτά συναισθήματα και αντιδράσεις. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε εχτές το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ‘’on camera’’ και δυσαρέσκειας ‘’backstage’’ για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αλλά και τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας. Διότι πολιτική συμφωνία, ουσιαστικά δεν υπάρχει, πέρα από ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης όπου με την επιστροφή των θεσμών να επέλθει η συμφωνία (staff level agreement) και να επανέλθει το Eurogroup για την επικύρωσή της πολιτικής συμφωνίας. Η εν λόγω συμφωνία, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 6.000 ευρώ, το ψαλίδι σε 1.400.000 συντάξεις από 7% έως 30% και η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Στις συντάξεις οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά από το 2020 έως το 2025. Οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν είναι όσοι λαμβάνουν από 550 έως 700 ευρώ και δεν ξεπερνούν τις 500.000. Στα εργασιακά, το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 10%, αλλά και κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου για κήρυξη της απεργίας. Και βέβαια το πακέτο των υποσχέσεων περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και στην ενέργεια στο 6%. «Άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με την απόφαση του Eurogroup ενώ υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν έναν χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει.»«Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β’ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την έκβαση του Eurogroup. «Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και «αντισταθμιστικά μέτρα», είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν» προσθέτει το ΚΚΕ.

Το νέο ραντεβού ορίστηκε για την Αθήνα μετά την Καθαρή Δευτέρα, χωρίς μάσκες, για την

προνομοθέτηση των παραπάνω μέτρων προκειμένου να βγει ο τελικός λογαριασμός διότι το μάρμαρο είναι γνωστό ποιος θα το πληρώσει.