Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αγγλικανική Εκκλησία με τον τίτλο ‘’SINS Before Our Eyes / A Forum On MODERN SLAVERY’’ εδώ στην Πόλη. Οι σύγχρονες μορφές δουλείας και η εκμετάλευση του ανθρώπου, ψυχικά και σωματικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων όλων των ομιλητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος μαζί με τον Αγγλικανό Πριμάτο, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ιουστίνο Γουέλμπι από κοινού τόνισαν τον σπουδαίο ρόλο όλων των Χριστιανών στην προστασία των αδυνάμων συνανθρώπων μας, θυμάτων κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης. Χαιρετισμούς απηύθυναν στην έναρξη του συνεδρίου ο εκπρόσωπος του Μουφτή της Κωνσταντινούπολης και η Γενική Πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας, Τζούντιθ Σλέιτερ ενώ απέστειλε μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το συνέδριο, του οποίου την ευθύνη της προετοιμασίας είχε ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ.Νικήτας συγκέντρωσε σπουδαίες προσωπικότητες, διαφορετικής κοσμοαντίληψης, από όλο τον κόσμο με κοινή όμως πίστη στην ανθρώπινη αξία.

Σημαντικές ήταν οι παρουσίες Ιεραρχών και κληρικών που χειρίζονται αυτά τα θέματα, αλλά και επιστημόνων που τα αντιμετωπίζουν από την κοινωνική επικοινωνιακή η θεολογική σκοπιά, στην καθημερινότητα τους ανά τον κόσμο.