ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη σε κλίμα έντασης, διαξιφισμών και αμηχανίας ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Που «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια». Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Βασικά σημεία σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να μπουν σε νέο κεφάλαιο συνεργασίας οι δύο χώρες είναι ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης, όπου απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρηση της. Θετικά κρίθηκε η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, όπου ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Καλωσορίζεται το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας». Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres, όπου έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού ενώ εντυπωσίασε η δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση. Παράλληλα ο κ.Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι ”οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές”.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η – υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών – επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα, Επίσης συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και τέλος συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών. Επιπλέον τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν κλίμα συνεργασίας αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται από ελληνικής πλευράς η δήλωση Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».

Τέλος υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος και η συνοδεία του ταξιδεύουν προς Κομοτηνή στην δεύτερη στάση του ταξιδιού, πριν αναχωρήσουν νωρίς το απόγευμα για Κωνσταντινούπολη.