ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οργανώθηκε από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, με θέμα: «ΧΡΕΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟ Β’ ΣΧΟΛΑΡΙΟ» στην αίθουσα τελετών της ιστορικής Σχολής. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Χρήστος Αραμπατζής, καθηγητής Πατρολογίας, στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Ευαγγελία Αμοιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια εκκλησιαστικής ιστορίας του ΑΠΘ και ο Ρουμανικής καταγωγής Διάκονος Stefan Toma, διδάκτωρ θεολογίας του ΑΠΘ και υφηγητής στην θεολογική σχολή του γερμανικού πανεπιστημίου Christian-Albrechts του Κιέλου, ο οποίος μίλησε σε άψογα ελληνικά.
Σε ρόλο συντονιστή ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων,άνοιξε την 3η κατά σειρά ημερίδα, ειδικού θεολογικού ενδιαφέροντος, σε συνέχεια των προηγουμένων του 2012 και 2013. Μετά το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του ”βιογραφικού” του Γεννάδιου Σχολάριου κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κηρύξει την έναρξη των εργασιών.
Ο κκ.Βαρθολομαίος μέσα από τον μεστό και ουσιαστικό του λόγο αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Σχολάριου, ο οποίος υπήρξε θαυμαστής των απόψεων του Αριστοτέλη ενώ ήταν αντίθετος των φιλοσοφικών γραμμών του Πλάτωνα. Αναλύοντας ο ομιλητής, το προφίλ του 1ου Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την Άλωση τόνισε ότι ”έθεσε τις βάσεις για την επιβίωση του Γένους” ενώ φρόντισε για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης, την επανίδρυση της Πατριαρχικής Ακαδημίας και την δραστηριοποίηση των Λογίων της Πόλης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Στάθη Λιανού, Γιάννη Γιγουρτσή και Νέλλας Ηλιοπούλου. Το παρόν τους έδωσαν Αρχιερείς και ιερείς του Θρόνου, θεσμικοί πολιτειακοί και ομογενειακοί φορείς καθώς και επισκέπτες φοιτητές από την Θεσσαλονίκη.