Της Ελένης Καραθάνου

Πριν από πέντε χρόνια κινδύνευε να γίνει μία από τις πιο φτωχές κοινότητες της Ομογένειας. Η αδυναμία προσφοράς βοήθειας στους οικονομικά ασθενέστερους ενορίτες ήταν πλέον σύνηθες φαινόμενο. Ακόμα και μια απλή ανακαίνιση ήταν δύσκολο να γίνει από την ίδια την Κοινότητα αφού τα καθημερινά της έξοδα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα εβδομαδιαία της έσοδα. Η καταβολή των μισθών, χειροτέρευε και άλλο την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια η κοινότητα της Ευαγγελίστριας, που βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες των Ταταούλων. Πώς όμως η ενορία κατάφερε να μετατραπεί σε μία από τις πιο ισχυρές της Ομογένειας και να γίνει αρωγός ακόμη και σε μειονοτικούς συλλόγους;
Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έπαιξαν τρεις νέοι Ομογενείς και μέλη της 7μελης επιτροπής της Κοινότητας της Ευαγγελίστριας. Ο Πρόδρομος Κοσμάογλου και τα αδέρφια Αλέξανδρος και Νικόλαος Σενκοποπόφσκι είναι τα πρόσωπα που έδωσαν νέα πνοή για την ανάπτυξη και την ευημερία του Βακουφίου.
Οι αρχικές προσπάθειες για τη διάσωση της είχαν αρχίσει ήδη από το 2008, όταν η επιτροπή αποφάσισε να αξιοποιήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας της, δίνοντας σε εργολάβο ένα οικόπεδο για την ανέγερση διαμερισμάτων. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό καθώς ο εργολάβος ανέλαβε το έργο μόνο …”στα χαρτιά” και η οικοδόμηση δεν ξεκίνησε ποτέ. Εννέα χρόνια μετά την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και παρά τις προειδοποιήσεις, το θέμα βρίσκεται ήδη στη Δικαιοσύνη και αναμένεται η επίλυση του.

Ουσιατσικά, η μεγάλη αλλαγή στην Κοινότητα ξεκίνησε μόλις το 2015 όταν τα μέλη της άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και πούλησαν ένα οικόπεδο μόλις 165 τμ σε έναν εργολάβο ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης του οικοπέδου που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από εκείνο της εκκλησίας. Ο εργολάβος αυτός ήθελε να χτίσει διαμερίσματα σε εκείνο το σημείο και για αυτό ζήτησε από την εκκλησία να του πουλήσει το οικόπεδο της. Η επιτροπή είδε σαν “θείο δώρο” την πρόταση αυτή αφού τελικά το πούλησαν αρκετές χιλιάδες λίρες πάνω από την αξία του. Με τα χρήματα που πήραν αγόρασαν πέντε ολοκαίνουρια διαμερίσματα (τα 2 από αυτά ανήκουν στην Κοινότητα Σταυροδρομίου) και ένα μαγαζί το οποίο τότε λειτουργούσε ως ανθοπωλείο. Ενοικιάστηκε σχεδόν αμέσως και σήμερα χρησιμοποιείται ως μαγαζί γαλακτοκομικών. Αγοράστηκε ακόμη ένα οικόπεδο 70 τμ το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από άλλο οικόπεδο της ενορίας, επίσης 70 τμ, (άρα συνολική έκταση 140 τμ) στην περιοχή Ταταούλων. Στόχος του ιδρύματος είναι να αξιοποιηθεί και αυτό το οικόπεδο και να αναγερθεί πολυκατοικία.
“Εξ αιτίας της έλλειψης πόρων, η λύση έπρεπε να βρεθεί άμεσα. Η πώληση του οικοπέδου των 165 τ.μ είχε μηνιαίες απολαβές μόλις 1500 τουρκικές λίρες, λόγω ενοικίου. Το πουλήσαμε πάνω από την πραγματική του αξία επειδή ο γείτονάς μας το ήθελε για να χτίσει διαμερίσματα. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα παίρναμε το ποσό αυτό. Τα προβλήματα που συναντήσαμε ήταν πολλά, όμως δεν το βάλαμε κάτω και παλέψαμε για την Κοινότητα μας και την Ενορία μας. Σε αυτόν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μεγαλώσαμε. Εδώ παίζαμε. Εδώ περνούσαμε τις ώρες μας. Στόχος μας είναι να ξαναγίνει όπως ήταν, να ανακαινιστεί για να θυμίζει στους παλιούς εκείνες τις εποχές όταν η Ρωμιοσύνη έσφυζε από ζωή και ευημερία” λένε στην ΗΧΩ οι κκ Πρόδρομος Κοσμάογλου, Αλέξανδρος και Νικόλαος Σενκοποπόφσκι και προσθέτουν ότι σε κάθε τους κίνηση έχουν την αρωγή και τη στήριξη του επί 20 χρόνια προέδρου της Επιτροπής κ. Κοσμά Κοσμάογλου, των μελών της και του πρωτοπρεσβύτερου και Υπεύθυνου της Ενορίας της Ευαγγελίστριας, κ. Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου.

Από τα κέρδη τους προσφέρεται οικονομική στήριξη στο ΣΥΡΚΙ και το Ζάππειο ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπεται και η εξ ολοκλήρου επισκευή της εκκλησιάς και η συντήρηση των Εικόνων της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Ελευθερίου.