Την άμεση απελευθέρωση της διευθύντριάς της, καθώς και επτά άλλων ακτιβιστών, ζητά η Διεθνής Αμνηστία, η οποία και κατήγγειλε τη σύλληψή τους από την τουρκική αστυνομία.
Η Ιντίλ Εσέρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και επτά ακόμη υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν, ενώ πραγματοποιούσαν σεμινάριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.
«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, συνελήφθησαν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους», πρόσθεσε. «Αυτή είναι μια κατάχρηση δύναμης και υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η Ιντίλ Εσέρ και οι επτά ακόμη που συνελήφθησαν, πρέπει να αφεθούν ελέυθεροι το συντομότερο και χωρίς κανένα όρο». Η τουρκική αστυνομία από την πλευρά της δεν έχει αναφέρει πού κρατούνται οι ακτιβιστές. Έχει γίνει γνωστό ότι τους έχει απαγορευθεί το δικαίωμα δικηγόρου, κάτι που η αστυνομία μπορεί να κάνει για 24 ώρες, καθώς και το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με συγγενικό πρόσωπο, απαγόρευση που πρέπει άμεσα να ανακληθεί.