Κάνω έκκλησιν προς τας εφ´ ημάς τετεγμένας αρχάς επιτέλους να πάψει και αυτή η αδικία της μη δυνατότητος διεξαγωγής εκλογών που είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ενθυμούμαι αυτή τη στιγμή τα λόγια του εξοχοτάτου Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά κατά την παρουσίασιν της νέας εκδόσεως του βιβλίου του κ. Σιφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο: Αυτά τα δύο νησιά και γενικότερα οι αδικούμενοι έχουν δικαίωμα, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους” είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο εκκλησίασμα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου και συνέχισε:

Το να κάνουμε εκλογές για την ανάδειξη νέων σωμάτων εις τας κοινότητας και τα ευαγή ιδρύματα μας είναι αναφαίρετον και αναπαλωτρίωτον δικαίωμα μας, ως πολιτών αυτής της χώρας. Δυστυχώς μας αφηρέθη εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον και περιμένομεν την αποκατάστασιν και αυτής της αδικίας. Χωρίς να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια όπως περιμέναμε για να επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Γίνονται πολλές θετικές εξελίξεις στην χώρα μας κι εμείς οι ομογενείς οι Χριστιανοί , που έχουμε μείνει δυστυχώς τόσο λίγοι Τούρκοι πολίτες, όπως είπε , επαναλαμβάνω, ο κ Κοτζιάς, δικαιούμεθα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας τα δημοκρατικά, τα οποία απορρέουν από το σύνταγμα και από τους νόμους της χώρας.”

Στον εσπερινό παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ που βρίσκεσαι στην πόλη μας για την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των παρευξείνιων χωρών.

Ο κ. Κουίκ μιλώντας στην “Η” είπε ότι πήρε την ευλογία να είναι στον εσπερινό παραμονή Κωνσταντίνου και Ελένης, σε αυτόν τον σπουδαίο Ναό με τον εσπερινό που έκανε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ηγέτης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και πρόσθεσε:
“Η επίσκεψη αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη γίνεται για την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΣΕΠ, και θα είμαι βεβαίως και την Δευτέρα όπου θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία η κορυφή του ελληνικού κράτους και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Άρα θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση και θα έχει ένα ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον.

Από την άλλη την πλευρά , θέλω να πω ότι έχω την αρμοδιότητα του απόδημου Ελληνισμού, και θα θελα να τονίσω το εξής: δεν μπορώ , τους Έλληνες της Κων/πόλεως, τους Έλληνες της Σμύρνης, όποιοι έχουν απομείνει και τους Έλληνες της Αιγύπτου, να τους βλέπω σαν απόδημους. Τους θεωρώ ένα κομμάτι Ελλήνων, μας ενώνουν λίγα χιλιόμετρα. Είναι Έλληνες τους οποίους οφείλουμε ως ελληνική πολιτεία , να τους συνδράμουμε σε κάθε ευκαιρία και για οτιδήποτε ζητούν , μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των ελληνικών νόμων.
Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είπε πρίνο από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών που πρέπει να γίνουνε στις εδώ κοινότητες και όχι μόνο.”