ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Το θέμα ”Γλώσσα και Ζωή” θα πραγματευτεί στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Πολίτης Χρήστος Κλαίρης. Θέμα που έχει επεξεργαστεί σε όλη την ακαδημαική του ζωή, μέχρι σήμερα.
Ο σπουδαίος πανεπιστημιακός ‘’δάσκαλος’’ γεννήθηκε το 1941 εδώ στη Πόλη και είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας Andre Martinet. Είναι τακτικός καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη, στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes-Paris V, όπου διδάσκει από το 1978, διευθυντής του Εργαστηρίου Γλωσσολογικής Θεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) του ίδιου πανεπιστημίου, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF). Δίδαξε ελληνικά και γενική γλωσσολογία στη Χιλή όπου οι έρευνες του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaiso. Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας. Οι μελέτες του γύρω από τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδώσει, μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη “Γραμματική της Νέας Ελληνικής, Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή”. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του “Θέματα Γενικής Γλωσσολογίας” ενώ έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με την επιστήμη του σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.
Την Τετάρτη 29 τρέχοντος θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Χρήστου Κλαίρη, ομότιμου καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβώνης, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.