Μεγάλη εορταστική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Seferihisar στο Sığacık αφιερωμένη στη Σάμο. Το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα δεν άργησε να ξεσηκώσει τα κέφια των Σαμιωτών επισκεπτών που κατέφθασαν επί τούτου στην περιοχή αλλά και των εκατοντάδων Τούρκων πολιτών συμμετείχαν με την ψυχή τους στην τιμητική βραδιά. Η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Sığacık-Καρλόβασι από τον Ιούλιο του 2016 συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την περιοχή της Σμύρνης προς τη Σάμο με τις πολλές φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό της και τις υπέροχες παραλίες της.
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια διευκρινίζει ότι υπάρχουν 3 ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις Σάμου-παράλιων δυτικής Τουρκίας. Κουσάντασι – Βαθύ, Κουσάντασι – Πυθαγόρειο και Sığacık – Καρλόβασι. Επειδή το Sığacık είναι μόλις 45′ από τη Σμύρνη η γραμμή αυτή εξυπηρετεί τους κατοίκους της Σμύρνης.
Ασφαλώς τα πλοία ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες και η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από τη ζήτηση. Εξίσου σημαντική για τη Λέσβο είναι η αναμενόμενη από έτη έναρξη της διασύνδεσης Αϊβαλί-Πέτρας που φέρνει πιο κοντά την αγορά της Τουρκίας στο υπέροχο βόρειο τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα την Πέτρα και το Μόλυβο. Κ.Π.