Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Ο Στέλιος Λαζαρίδης, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016, ως μετακλητός εκπαιδευτικός, φιλόλογος στο Ζάππειο σχολείο. Μέσα από την δική του ματιά και με τη βοήθεια του φακού του δημιούργησε ένα 45λεπτο ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ιστορία των μεγάλων Ρωμαίικων σχολείων της Πόλης.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό που αρχίζει από το Ζάππειο Δημοτικό- Γυμνάσιο- Λύκειο που βρίσκεται τη νότια πλευρά της πλατείας Ταξίμ. Συνεχίζει με την παρουσίαση του Κεντρικού Παρθεναγωγείου στο Τζιχανγκίρ που έπαψε πια να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Κάνει μια στάση στο γραφείο του συντονιστή της Ελληνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία και ολοκληρώνει τη διαδρομή στο Πέρα με την παρουσίαση του Ζωγράφειου Γυμνασίου Λυκείου. Κατόπιν ο φακός της κάμερας περνάει στην απέναντι πλευρά του Κερατίου κόλπου, ανάμεσα στα σοκάκια του Φατίχ, εκεί που κάποτε οι ρωμαίικες γειτονιές του Φαναρίου αγκάλιαζαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ακόμη συνεχίζει να λειτουργεί η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται στο Εθνικό Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο που λειτούργησε για πάνω από 100 χρόνια και τώρα κλειστό πια, δέχεται τους περιστασιακούς επισκέπτες στις άδειες του αίθουσες.