Με τις ευλογίες της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Ιερατικό Σεμινάριο που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.
Το σεμινάριο διήρκησε 3 ημέρες, από 6 έως 8 Οκτωβρίου 2017, και συμμετείχαν σ᾽ αυτό οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας. Τα θέματα που επιλέγησαν στο σεμινάριο αφορούσαν σημαντικές πτυχές της ποιμαντικής δράσεως του σύγχρονου κληρικού, όπως οι μεταφράσεις λειτουργικών και θεολογικών κειμένων σε διάφορες γλώσσες, η συμμετοχή της νεολαίας στη ζωή της ενορίας, η οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και του φιλανθρωπικού ενοριακού έργου, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και θέματα τελετουργικής.
Προσκεκλημένοι της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου ήταν εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο Παν. Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κέζιος, μεταφραστής πολλών λειτουργικών εγχειριδίων στην Αγγλική και ιδρυτής του Narthex Press, ενός εκ των πλέον αξιόλογων εκδοτικών οίκων στην Αμερική, και ο Αιδ. Οικονόμος Μιχαήλ Πρέβας, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Northridge της Καλιφόρνιας, της Ι. Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του, έδωσε έμφαση στην άρτια οργάνωση της ενορίας και στον τρόπο προσεγγίσεως του κάθε πιστού και αξιοποιήσεως των ταλάντων του, για να ενισχυθεί και υποστηριχτεί τοιουτοτρόπως το πολυδιάστατο ενοριακό έργο. Παρότρυνε τους κληρικούς, να αναπτύξουν ιεραποστολική δράση, διότι στις ημέρες μας η ιεραποστολή δεν πραγματώνεται αποκλειστικώς και μόνον σε τριτοκοσμικές και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά επεκτείνεται σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο ανά την οικουμένη, μιας και η διακονία της Εκκλησίας έχει ιεραποστολικές και οικουμενικές διαστάσεις, που περιλαμβάνουν «πάντα τα έθνη». Επίσης
τόνισε πως απαιτείται από τους κληρικούς να έχουν όραμα, στόχους, προοπτική και αναφορά στο μέλλον και έχουν υποχρέωση να ενθαρρύνουν τους εθελοντές να συμμετάσχουν δυναμικά στην ενοριακή δράση. Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με γεύμα στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Κ.Π.