To Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης συνδιοργάνωσαν το Γ’ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στη Σμύρνη και την Έφεσο από 4-8 Μαίου με θέμα «Οι Αποστολικοί Πατέρες και η εποχή τους», υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Σμύρνης, Aziz Koçaoglu, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Ekrem Demirtas, του προέδρου της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης Γεωργίου Θεοδωρίδη και των εκπροσώπων μικρασιατικών Συλλόγων ενώ ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών που περιελάμβανε επτά σημαντικές επιστημονικές συνεδρίες. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομὴ στην Ερυθραία με την φροντίδα του οικείου Μητροπολίτη, κ.Κύριλλου με επισκέψεις στα Αλάτσατα, Τσεσμέ και Ερυθρές.
Την Κυριακή το απόγευμα αμέσως μετά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου ακολούθησε Εσπερινὸς στον Άγιο Ιωάννη που βρίσκεται στο γραφικό χωριό Κιρκιντζέ ενώ την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Πατριαρχικὴ θεία Λειτουργία στον τάφο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο, παρουσία αρκετών προσκυνητών.
«Η αγάπη νικά», διακήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που δεν παρέλειψε, να αναφερθεί «στις μυστικές φωνές και τα αναστάσιμα άσματα του πλήθους των προαπελθόντων πατέρων ημών, οι οποίοι είτε ετελειώθησαν εδώ μαρτυρικώς είτε εξερριζώθησαν από τα ιερά και αιματόβρεκτα χώματα της Ιωνίας, αλλά άφησαν οπίσω και ιδιαιτέρως εις τα ιερά των προσκυνήματα αυτή την ιδίαν την καρδίαν των». «Σήμερον, και πάλιν, χαίρουν και πανηγυρίζουν μαζί μας, καθώς αξιούμεθα να προσφέρομεν την αναίμακτον θυσίαν εις τόπον άγιον και ιερόν», κατέληξε ο οποίος κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτόνησε σε διάκονο τον γραμματέα του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, Ελευθέριο Χρυσοχό.

Παρούσα και η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, συνοδευόμενη από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια.
Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης μαζί με τον βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο έδωσαν το παρών τους σε όλες τις εκδηλώσεις, αλλά αξιοσημείωτη ήταν και η προσέλευση προσκυνητών από την Ελλάδα. Κ.Π.