Υπογράφει ο Νίκος Θεοτόκης

Εν όψει της Εθνικής Επετείου, παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον η παρακάτω έρευνα. Πρόκειται για την παρουσίαση μεγάλων ή “απλώς σημαντικών” ανδρών, αλλοδαπών και ημεδαπών, του 19ου και του 20ου αιώνα, οι οποίοι φόρεσαν την ελληνική εθνική ενδυμασία είτε για ιερό σκοπό, είτε για λόγους σκοπιμότητας, είτε από ιδιορρυθμία, είτε για μια φωτογράφηση.

Την ελληνική εθνική ενδυμασία φέρει σε φωτογραφία του 1930 ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.* [* Ελληνική Δυναστεία, 2003, σ. 140] Η περίπτωση του Φιλίππου, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Λόρδου Βύρωνος ή άλλων αλλοδαπών που φόρεσαν φουστανέλα, καθώς ο γεννημένος στην Ελλάδα πρίγκιπας στερείται ελληνικής παιδείας και – το σημαντικότερο – δεν αισθάνεται, όπως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει, καμία υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή!

Οι δηλώσεις εθνικής αποστασιοποίησης άρχισαν από το νηπιαγωγείο (Elms) στο St.Cloud όπου ο Φίλιππος βρέθηκε «εσωτερικός» μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στο Παρίσι. «My mother is English!» (Η μητέρα μου είναι Αγγλίδα) διαμαρτυρήθηκε ο μικρός πρίγκιπας, όταν τον έβαλαν στην ίδια ομάδα με άλλα Ελληνόπουλα.* [* Helen Cathcart, HRH Prince Philip, 1961, σ. 31] Τυπικά, δεν είχε άδικο καθώς μητέρα του ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη (Battenberg), δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτόριας.

« I shall always be English! » (Θα είμαι πάντα Άγγλος) πρόσθεσε ο μικρός εις επήκοον του Αμερικανού διευθυντή του νηπιαγωγείου (Donald MacJannet).* [* Βρετανός υπήκοος ο Φίλιππος έγινε τυπικά το 1947 – σε ηλικία, δηλαδή, 26 χρονών] Και ως ενήλικας, όμως, ο βασιλικός σύζυγος τα ίδια λέει. « Γεννήθηκα εκεί, αλλά δεν είμαι Έλληνας! » είναι μια δήλωση που έκανε σε ηλικία 69 ετών. [Έθνος, 6.9.1990] Στα 90 του, πάλι, καμάρωνε που δεν μιλάει ελληνικά, όπως και για το ότι δεν έχει «ούτε σταγόνα αίμα ελληνικό» [Τα Νέα, 11.6.2011] …

η συνέχεια στη Μηνιαία Ηχώ Μαρτίου