Γράφει η Ελένη Καραθάνου

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε στη Ζωγράφειο Σχολή το μεσημέρι της Τρίτης στις 7 Φεβρουαρίου με θέμα η “Ποιοτική Ζωή των ανθρώπων”. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε από τον Ilker Ozan, πρώην καθηγητή του Ζωγραφείου στο μάθημα της Εθνικής Αμύνης, ο οποίος απευθυνομένος στους μαθητές της Σχολής και χρησιμοποιώντας ρήσεις και εκφράσεις σοφών, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς ερμήνευε τον Οδηγό Συμβουλών για καλύτερη ζωή.

Η διάλεξη κινήθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης των τρόπων χάραξης μιας ωφέλιμης πορείας στη ζωή των ανθρώπων δίνοντας παραδείγματα και ρήσεις αρχαίων και σύγχρονων σοφών. Επίσης, προέτρεψε τους μαθητές να εξετάζουν και να ελέγχουν τις σκέψεις και τις κινήσεις τους στα πρότυπα της διδασκαλίας του Σωκράτη ο οποίος θεωρούσε ανώφελο τον βίο δίχως έλεγχο. Επίσης, αναφερόμενος στο Ντοστογιέφσκι, μίλησε για τα ανθρώπινα λάθη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: η επανάληψη λαθών αποτελεί συνειδητή επιλογή του ανθρώπου. “Το πρώτο λάθος είναι σφάλμα. Το δεύτερο λάθος είναι ατύχημα, το τρίτο λάθος είναι επιλογή” είπε ο ίδιος στους μαθητές. Επίσης, μίλησε για την Αρετή της Υπομονής χρησιμοποιώντας την εξής ρήση του Μεβλανά: “Το νερό φθείρει το βράχο επειδή οι σταγόνες κυλούν συνέχεια”.

Καταλήγοντας, συμβούλευσε τους μαθητές να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης από εκείνων των προηγούμενων γενεών, για να καταφέρουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του κόσμου, αυτά δηλαδή που δεν κατάφεραν να διορθώσουν οι προηγούμενοι.