Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία που είχε στόχο την ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αιτία αυτής την απαρχή μιας ευρείας εκστρατεία διώξεων, που έχει στόχο υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση είναι τεταμένες εδώ και έναν χρόνο.
Οι βασικές συγκεντρώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος είναι προγραμματισμένες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 02:32, ακριβώς την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την Εθνοσυνέλευση. Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου οι κάτοικοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας ξύπνησαν από τον ήχο των μαχητικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από τα σπίτια τους, τα πυρά από τα ελικόπτερα εναντίον των διαδηλωτών που ήταν αντίθετοι στο πραξικόπημα και τα άρματα μάχη των πραξικοπηματιών που είχαν βγει στους δρόμους ενώ πολεμικού τύπου σκηνές εκτυλίχθηκαν στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, η οποία πλέον έχει πάρει το όνομα «η γέφυρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», όπου στρατιωτικοί πυροβόλησαν εναντίον πολιτών. Η ήττα των πραξικοπηματιών χαιρετίστηκε από τον Ερντογάν ως νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία με την αρχή μιας σειράς διώξεων όπου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 αποπέμφθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο χρόνος κύλισε και το αποτέλεσμα του εκλογικού δημοψηφίσματος που ακολούθησε έδωσε ενισχυμένη εξουσία στον Τούρκο πρόεδρο με μία σειρά σκέψεων, αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων του να βρίσκονται σε εξέλιξη.