Γράφει η Μαίρη Λάμπρου

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου… και της Γηραιάς Αλβιώνας!!!

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1384/Β/24-04-2017). Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Φέτος για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, εορτάστηκε σε όλο τον κόσμο αποδίδωντας φόρο τιμής στη μητέρα των γλωσσών. Στην Ιταλία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας πραγματοποίησε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και προς τιμήν της επέτειο του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος έζησε και σπούδασε στην Ιταλία.
Οι εκδηλώσεις που προωθήθηκαν από τις ελληνικές Κοινότητες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, απο τα κέντρα ελληνομάθειας σε πανιταλικό επίπεδο καθώς και απο την ιταλική Φιλελληνική Εταιρία,διεξήχθηκαν με την συνεργασία διάφορων ιταλικών Πανεπιστημίων, πολιτιστικών και θρησκευτικών οργανώσεων, υπό την αιγίδα τοπικών Δήμων και των ελληνικών Αρχών, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε στα αντίστοιχα ιδρύματα εδώ στην Πόλη. Επίσης αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα , τη Ρωσία και σε πολλές μεγάλες πόλεις κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού.
Σε μήνυμά του , ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μέσω των Διπλωματικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, δήλωσε ότι : ”Η θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, της γλώσσας που συνέλαβε και προσέφερε τις έννοιες της πόλης και της πολιτικής. Το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με τη γλώσσα των Ελλήνων, πρώτων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών, στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας.”
Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ”ο πολιτισμός μας μιλά για εμάς, εξιστορεί και εξηγεί τη στάση μας στο διεθνές γίγνεσθαι κάθε εποχής. Είναι το μεγάλο και ειρηνικό όπλο μας. Δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον παρά στην Ομογένεια η πρώτη ιδέα, η αρχική σύλληψη, η σημαίνουσα πρωτοβουλία για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.”