Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Άγκυρα έγινε δεκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και του απήυθυνε επίσημα πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η εν λόγω πρόσκληση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Προηγήθηκε συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου σε από κοινού δηλώσεις μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς είπε:
«Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία». Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε θερμά τον «φίλο» τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την πρόσκληση που δέχτηκε να παρευρεθεί στην Άγκυρα, μια πόλη που «συνεχώς ομορφαίνει» και δήλωσε χαρούμενος για τη συνάντηση του με τον ΡΤ.Ερντογάν, τον «σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επιδιώκει και επιθυμεί να είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα «όσο το δυνατόν πιο φιλικές, στενές και ανθρώπινες», ενώ τόνισε πως «οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση».
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια προς την ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ταυτόχρονα, τάχθηκε κατά της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και τάσσεται κατά κάθε είδους πραξικόπημα. Επίσης ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι μέρος της ατζέντας με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν το θέμα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι «γενικά με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα».
Επίσης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσης της και της ελληνικής παρουσίας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, «για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια».
Τέλος στην απαίτηση του κ. Τσαβούσογλου για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υποκινητές του πραξικοπήματος ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες». Κ.Π.