ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν εχθές Κυριακή, τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Κοιμητηριακού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο Σισλί, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, με τη θεία λειτουργία αφιερωμένη στη μνήμη των εκεί αναπαυθέντων.
O εκλεκτικιστικού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, ναός είναι έργο του περίφημου Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλορί, και κτίστηκε με δωρεά των αδελφών Στεφάνοβιτς-Σκυλίτση. Η Κοινότητα Σταυροδρομίου ανέλαβε και διεκπεραίωσε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση και το κόστος του έργου το οποίο ανήλθε στις 800.000 Λίρες Τουρκίας και καλύφθηκε από ίδιους πόρους.
Ο Ναός βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού Κοιμητηρίου, στην περιοχή του Σισλί και αποτελεί ένα ”ανοιχτό μουσείο” αρχιτεκτονικής και γλυπτικής με δυτικότροπες και αρχαιοελληνικές κατασκευές. Το νεκροταφείο εντάχθηκε πρόσφατα στην ASCE, “The Association of Significant Cemeteries in Europe, ένα ευρωπαικό δίκτυο δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που έχουν υπό την αιγίδα τους κοιμητήρια με ιστορικό ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με χαρά αλλά και έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε με τον δικό του τρόπο στην ιστορική πορεία του Ναού και του Κοιμητηρίου που είναι συνυφασμένη και με τις τραγικές στιγμές του Ελληνισμού της Πόλης.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου Γεώργιος Παπαλιάρης, αφού καλωσόρισε τους πολλούς και εκλεκτούς παρευρισκομένους στην τελετή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την ΑΠΘ λέγοντας ”πλείστες ευχαριστίες οφείλουμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, σε εσάς Παναγιώτατε, που με την παρουσία και το ενεργό παράδειγμα σας, μας εμπνέετε, μας ενθαρρύνετε και ευλογείτε τα έργα μας. Πολλά τα έτη σας”, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα 26 χρόνια πατριαρχίας Του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Νίκο Μιχαηλίδη, αλλά και στην προηγούμενη Εφοροεπιτροπή Σταυροδρομίου, υπό την προεδρία του Γιώργου Πετρίδη, η οποία σε δύσκολες εποχές προστάτευσε το Κοιμητήριο από την επαπειλούμενη καταπάτηση του. Ευχαρίστησε επίσης για την αργαστή συνεργασία τους την Έντα Ουγούρ που ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη, τον Νίκο Καλογερά, υπό την επίβλεψη του οποίου ομάδα ειδικών, τεχνικών και συντηρητών, εκτέλεσε την μελέτη, τον κύριο Σερβετ και την ομάδα του που εργάστηκαν επί μήνες για την εξαιρετική αποκατάσταση των τοιχογραφιών, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της Κοινότητας και το προσωπικό του Κοιμητηρίου αλλά και προς τον Νικόλαο Ουζούνογλου και το ΔΣ της ΟΙΟΜΚΩ. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς της Κοινότητας και τον Αρχιερατικό Προϊστάμενο, Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, ο οποίος αναφέρθηκε, με ζεστό λόγο, στις δραστηριότητες της Κοινότητας Σταυροδρομίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρωντα στοιχεία έδωσε μέσω της ομιλίας του ο Νίκος Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος που οραματίστηκε το έργο της ανακαίνησης, ενώ ο εκπαιδευτικός του Ζαππείου, Γιάννης Κότσιας αναφέρθηκε στο έργο της ανακαίνησης, στην τουρκική γλώσσα.
Στην τελετή των Θυρανοιξίων παρευρέθηκαν Αρχιερείς από την Πόλη και το εξωτερικό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Άρχοντες του Πατριαρχείου και θεσμικοί φορείς της Πόλης, καθηγητές και δάσκαλοι των ομογενειακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα και το Κίεβο και βέβαια αρκετοί Ρωμιοί της Πόλης και προσκηνυτές από το εξωτερικό.