Συνέντευξη  Πέτρος Μάρκαρης

Ο καταξιωμένος Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας και διανοούμενος κάθε φορά που μιλάμε με συναρπάζει όχι μόνο με την οξυδέρκεια και την ειλικρίνεια, αλλά με την ευθύτητα και αμεσότητα που τον διακρίνει. Έτσι είναι και ο λόγος του, όταν σου μιλά αλλά και όταν γράφει. Δεν είναι απλά ένας καλός παρατηρητής που μπορεί να σε ταξιδέψει εκεί που τοποθετεί και περιγράφει τους ήρωές του, ούτε ένας καλός επαγγελματίας συγγραφέας που ξέρει να πετυχαίνει πάντα εκείνη την σύνθεση αλήθειας – μυθοπλασίας, με σωστές δόσεις συναισθήματος, για να κάνει τον αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο μονορούφι. Λίγους μήνες πριν κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “OFF SHORE”. Δεν μιλήσαμε όμως γι’ αυτό. Αυτή τη φορά συναντηθήκαμε να μιλήσουμε για τα Σεπτεμβριανά. Αφορμή όχι μόνο τα προσωπικά του βιώματα αλλά και η “Τριημερία”. Το έργο του Μαρκαριάν που περιγράφει την αποφράδα εκείνη μέρα.

Είναι Χαλκινός σαν κι εμένα. Την βραδιά εκείνη ήταν στην Χάλκη. Το ήξερα. Δεν προλαβαίνω να ρωτήσω κι απ’ το στόμα του ξεχύνεται ένας ορμητικός χείμαρρος. Δεν είναι επιθετικός, αλλά άμεσος και απλός, γυμνός θα έλεγα. Μια συναρπαστική, γύμνια που ξεγύμνωνε τα πάντα και τους πάντες. Ακούστε. Σωστά διαβάσατε. Ακούστε. Γιατί περί ακούσματος πρόκειται. Διαβάστε αν θέλετε φωναχτά για να καταλάβετε τι εννοώ. Ακούστε λοιπόν τον Πέτρο Μάρκαρη.

Εγώ την επόμενη μέρα την καλύπτω στην Πόλη. Ετσι έγινε, έτσι όπως την περιγράφω στην τριημερία. Αυτό είδα. Η ημέρα όμως αυτή, το τί συνέβη την ίδια μέρα των Σεπτεμβριανών, αυτό είναι μία συλλογή άπειρων αφηγήσεων, οι οποίες δεν έγιναν κάν προγραμματισμένα. Απλώς ο καθένας εκείνη την εποχή, και δεν ήμαστε πολύ περισσότεροι τότε, έλεγε τον πόνο του, το τί πέρασε. Ας πούμε εγώ, όταν πήγα στο σπίτι στην Πόλη, μία οικογένεια, η οποία ήταν καθολική αλλά ελληνόφωνη, η θεία της μητέρας μου μου είπε: “ξέρεις αυτός ο καπουτζής ο δικός μας, ο θυρωρός, δεν άφησε κανέναν να μπει. Δεν άφησε κανέναν να μπει στο σπίτι και σωθήκαμε. Αλλά όταν τελείωσε ο κίνδυνος πήγε και έσπασε άλλων . Προστάτεψε τα δικά μας αλλά έβγαλε την οργή στου αλλού”.

Αυτή η αφήγηση γράφτηκε στην τριημερία και είναι κάτι το οποίο συνέβηκε.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ